Над 3000 лв бяха събрани от такси за участие на

...
Над 3000 лв бяха събрани от такси за участие на
Коментари Харесай

Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на Драгоманското блато


Над 3000 лева бяха събрани от такси за присъединяване на състезателите

Над 500 колоездачи и бегачи се включиха в деветото издание на надпреварата за планинско тичане и колоездене " Байк и рън за Чепън " този уикенд. Събитието, проведено от магазини " Стената " и Община Драгоман, за пръв път тази година се случи през есента под надпис " Адреналин с идея ". Състезателите премериха сили в 18 дисциплини, в това число новата отдалеченост от 30 км. Освен от България, на старта застанаха и участници от Аржентина, Русия, Франция, Португалия, Македония, Холандия и Дания.
Участие взеха и над 100 дечица, присъединили се в съпътстващото " Мини байк и рън за Чепън " като най-младият участник бе единствено на 1 година. Влагата в есенния ден и калта по трасето не съумя да уплаши надъханите за страсти и достижения участници в конкуренцията, чието класиране по категории може да бъде прегледано тук:.

Над 3000 лева бяха събрани за възобновяване инфраструктурата на мощно опожареното през януари тази година Драгоманско тресавище в акцията за регистрация за конкуренцията, провеждаща се обичайно в региона на предпазената околност край Драгоман, попадаща в регистъра на Натура 2000 и едно от 11-те международно значими орнитологични местности в България.
" Байк и рън за Чепън " тази година изигра значима роля в цялостната фондонабирателна акция на Сдружение за дива природа " Балкани ", която с изключение на от спортни такси записва дарения от фенове на българската природа и природозащитни организации за създаване на нова, дървена инфраструктура. Целта е да се обезпечи достъп до сърцето на блатото с дървени мостчета и да се реконструира наблюдателната кула за птици. От СДП " Балкани " твърдят, че възстановителните действия към този момент стартират и първи резултати ще бъдат показани напълно скоро.
" Едва успяхме да вместим събитието в годишния календар на надпреварите, поради динамичните промени около епидемиологичната конюнктура тази година. Хубавото е, че с изключение на даренията от такси, взаимно с СДП " Балкани " успяхме да притеглим и над 40 доброволци, които пристигнаха на 4 октомври да почистим дружно унищожените сектори от блатото, да демонтираме и изнесем опожарената и негодна дървена структура. Хората бяха щастливи, че вършат нещо потребно и свястно за българската природа. " Товa показа идеологът на надпреварата и дълготраен ръководител на Българската асоциация за различен туризъм Любомир Попйорданов.
Организаторите изричат благодарности към всички сътрудници, които зарадваха първенците в другите категории с атрактивни и функционални награди - апарат за мобилно разчистване и аксесоари за тичане и колоездене от Kärcher, ваучери за слънчеви очила Julbo, спортни колани и несесери Deuter, бутилки от SIGG, козметика за спорт Biofresh, хранителни добавки за спорт от Doppelherz, восъчни кърпи LibyanaLave, крафт бира Beer Bastards и други
Всички присъединили се в тазгодишния " Байк и рън за Чепън " демонстрираха високо ниво на екологично съзнание - за поредна година с подготвеност откликнаха на апела на уредниците вместо пластмасови шишета да употребяват личните си съдове за многократна приложимост за вода. Минимизирането на пластмасовия отпечатък е и една от главните цели на уредниците за поредна година: новото е, че в издание 2020 обичайните " свински опашки " за прикрепване на номерата на участниците бяха сменени с връв, а пластмасовата маркировка - сменена с табели. На помощ при маркирането бе високопроходим автомобил Mahindra.
Вкусни и здравословни енергийни барчета за участниците предоставиха от Go4 дружно с био продуктите на Harmonica, енергийни питиета за жадните за презареждане на подкрепителните пунктове и след финала бяха налични с помощта на High5, a бира " Витошко лале " очакваше всички сполучливо финиширали състезатели.
В рамките на събитието искащите имаха опция да тестват електрически колела от VeloMasters.BG, а новаторската мобилна водоструйка за разчистване на колела от Kärcher се трансформира в едно от най-търсените неща в края на надпреварата, поради мощно мокрия терен от излелите се съществени количества дъжд предната вечер. Магазини " Стената " и Община " Драгоман " благодарят за поредна година и на БДЖ за предоставените специфични вагони за пътуващите с велосипедите си състезатели.
Въпреки усложнената епидемиологична конюнктура, която наложи отлагането на " Байк и рън за Чепън ", надпреварата ще бъде запомнено без произшествия, висок състезателен дух и доста въодушевление. Над 1000 състезатели и фенове претърпяха един запаметяващ се спортно-екологичен ден, от който си потеглиха със страхотни награди и усмивки. Макар и есенно, времето бе със състезателите и уредниците, които демонстрираха еластичност и проведоха " Байк и рън за Чепън " на първо място с мисъл за здравето на присъстващите, спазвайки всички противоепидемиологични ограничения - по-ранен старт, противоположни трасета, разстояние сред участниците.
С оптимизъм за една по-добра 2021 г, уредниците към този момент стартират подготовка за 10-тото юбилейно издание на " Байк и рън за Чепън ", което е през идната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР