Над 3000 лева вече е брутната средна месечна заплата в

...
Над 3000 лева вече е брутната средна месечна заплата в
Коментари Харесай

Компютърджиите в България имали по-висок стандарт на живот от тези в Англия

 Над 3000 лв. към този момент е брутната междинна месечна заплата в софтуерния бранш, съгласно прогнозата за 2019 година Това оповестиха от Българската асоциация на софтуерните компании на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. Те показаха отчет за положението на софтуерния бранш в България - Барометър 2019, като анализът е учреден на данни от близо 4100 компании и е за 2017 г, 2018 година, както и прогноза за 2019 година

Възнаграждението в тази промишленост е по-високо от междинната работна заплата за страната, разясниха от асоциацията. По техни калкулации работещ в България в софтуерния бранш има по-висок стандарт на живот от програмист във Англия и почти еднакъв стандарт с програмист в Германия, съгласно коефициент за паритет на покупателната дарба. Затова икономическата емиграция не би трябвало да е фактор за хората, които работят в софтуерната промишленост, да заминат в чужбина, може да има други фактори, само че икономическият не би трябвало да е претекст, счита Георги Захариев от компанията.

Според разбора през 2018 година работните места са се нараснали с близо 2 400 или 9 %. Прогнозите за 2019 година са, че растежът ще доближи 10 %, а общият брой на заетите в сферата ще надвиши 33 хиляди души.

Приходите в сферата са с рекорден растеж от близо 600 милиона лв. или 23 % през 2018 година и към този момент надвишават 3 милиарда лв. и 2,9 на 100 като дял от Брутният вътрешен продукт. Основен принос за това имат фирмите, работещи най-вече за външни пазари. В последните години секторът е във напредък, означи Доброслав Димитров, ръководител на УС на БАСКОМ.

Българската софтуерна промишленост е привлекателна за непознатите вложители, а приходите от експорт на интелектуален артикул през 2018 година доближават 2,5 милиарда лв., регистрираха още от асоциацията. През 2018 година едно работно място в софтуерния бранш в България е генерирало за бюджета на страната над 24 хиляди лв. годишно от налози, а през 2019 година се чака софтуерният бизнес да внесе с най-малко 150 милиона лв. повече за налози, съпоставено с 2018 година

Прогнозираното нарастване на броя на заетите в сферата ще обезпечи близо 900 милиона лв. данъчни приходи. Прогнозите на БАСКОМ с петгодишен небосвод са приходите да доближат 10,3 милиарда лв. на годишна база и 7,6 на 100 като дял от Брутният вътрешен продукт, а заетите в бранша да станат 60 хиляди души. Постъпленията в хазната от налози и осигуровки единствено от страна на софтуерния бизнес ще надвишават 1,4 милиарда лв. годишно, съгласно разбора.

Причините за оптимизъм са свързани с дигитализацията на от ден на ден основни браншове, възходящия брой просветителни начинания, преквалификационните стратегии, завръщащите се българи от чужбина, децентрализацията и други От асоциацията обърнаха внимание на нуждата от фрагменти и означиха потребността от незабавни ограничения в тази посока.

Според Доброслав Димитров софтуерната промишленост в България освен, че е настигнала Запада, само че и го е надминала и е пристигнало време на държавно равнище да се гледа на тези промишлености като структуроопределящи. Според асоциацията, в случай че желаеме цифрова промяна, тя би трябвало да бъде издигната на друго равнище и би трябвало да е приоритизирана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР