Над 3000 км пътища и съоръжения на обща стойност 2,8

...
Над 3000 км пътища и съоръжения на обща стойност 2,8
Коментари Харесай

3000 км пътища ще бъдат ремонтирани през 2022 г.

Над 3000 км пътища и уреди на обща стойност 2,8 милиарда лева ще бъдат ремонтирани през актуалната 2022 година Това разгласи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов при показване на екипа си и неговите цели. Предложенията за най-належащите за ремонт пътни сектори са подадени от ръководителите на регионалните пътни ръководства в страната и обгръщат 2917 км пътища и 163 км магистрални сектори в неприятно положение.

Министър Караджов показа главните цели, по които ще работи новото управление на Министерство на регионалното развитие. На първо място е основаването на фонд за районно развиване, 4-годишна стратегия за съществени и превантивни поправки на пътища от първи до трети клас, строителство на три тунела под Стара планина – „ Шипка “, „ Петрохан “ и „ Черно море “ при едноименната бъдеща автомагистрала. Във ВиК бранша ще се работи за „ чиста питейна вода “, а в строителството – за промени в Закона за устройство на територията, цифровизация на капиталовия и строителния развой.

Вече се работи по основаването на фонда за районно развиване с 1 милиарда лева капитал. Пред него общините ще аплайват за сложно решение на проблемите по благоустройството си, с цел да се реализира по-бързо доближаване на стандартите. „ Фондът няма да стане бързо, само че се надявам Министерството на финансите да задели сериозна сума, за които общините да аплайват на конкурсно начало “, уточни районният министър. Той даде образец с всеобщата процедура сега, в която да вземем за пример, ВиК разкопава улиците, заравят и си отиват. След това идва АПИ и работи по същи метод. Това става в друго време. „ Получава се държавна какафония, хората се тормозят с разкопки и поправки, и задачата е фондът да реши този проблем “, разясни Гроздан Караджов. Предимство ще се даде на трите най-бедни района у нас – Родопи, Странджа-Сакар и Северозападния.

Програмата за съществени и превантивни поправки е 4-годишна. Тя ще обхване пътищата от първи до трети клас. Все още е в работен вид и когато бъде подготвена описите с всички обекти, на които ще стартира ремонт, в това число на автомагистрали, ще бъде оповестен на интернет страницата на министерството.

Вече е разпореден и цялостен одит на всички пътища от първи клас – тези, които поемат най-голямата натовареност, автомагистралите и инженерните уреди към тях.

Извършва се одит и проверка на настоящия ремонт и поддръжка. „ Това са серия от контракти за поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа и новото строителство през последната година. Правим го поради практиката, че при започване на годината се залага бюджет за тази активност от 300 млн. лева, при изискване, че всички по веригата са наясно, че за поддръжка отиват 1,5 милиарда лева Разликата от 1,2 милиарда лева се е изсипвала от бюджетния остатък в края на годината. Вече няма да се работи по тази метод – ще се бюджетира цялата сума, която е нужна “, стимулира се районният министър. Одитът се прави, тъй като срокът за разплащане на осъществените действия през 2021 година е отсрочен до края на месец юни тази година.

Министър Караджов уточни, че инспекцията се прави от екип, в който влизат представители, посочени от министър-председателя Кирил Петков, от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, измежду които е и заместникът му Андрей Цеков, както и от представители на Министерство на регионалното развитие.

В бранш ВиК главен приоритет ще е чистата вода за пиянство. „ В момента се броят на пръстите на едната ръка плановете за филтриране на питейна вода в България, до момента напъните на Министерството на околната среда и водите и на Министерство на регионалното развитие са били главно по повод ръководството на отпадните води “, уточни строителният министър. Чрез ВиК холдинга ще се търси финансиране на планове за филтриране на водата. Цел остава и намаляването на загубите по водопреносната мрежа. „ Средноевропейският % на загуби е 35%, ние мъчно ще достигнем до него “, добави той. През март ще бъде разгласен за публично разискване и нов закон за ВиК услугите.

Според министър Караджов значим приоритет във ВиК бранша ще бъде насърчаването на нововъведенията и енергийната успеваемост. „ В момента много едва е застъпен този принцип, влага се в замяна на тръби и съоръжения, само че не се влага в решения, които могат да понижат сметките за ток със слънчеви вложения “, аргументира се той. Също по този начин през ВиК холдинга ще се насърчи разделянето на битовата канализация от тази, която събира дъждовната вода. „ Сега този развой върви дружно и се стига до пренатоварване на пречиствателните станции “, уточни министърът.

Засилва се контролът върху провежданите от ВиК сдружения процедури по Закона за публичните поръчки и се планува отсега нататък всички документи да се подават отдалечено.

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са измежду водещите цели в работата на новия екип на Министерство на регионалното развитие. Вече има основана една работна група, само че следва да бъдат основани още няколко, с цел да могат да се адресират нужните промени в другите сегменти на Закон за устройство на територията. „ В разговор сме с разнообразни браншови организации, сдружения, камари и всяка от тях има хрумвания и съответни оферти за законодателни промени на Закон за устройство на територията “, изясни Гроздан Караджов.

Другата огромна цел измежду целите е дигитализацията на капиталовия развой. Ще се търси опция всяка една стъпка от него да става по електронен и отдалечен метод. „ Искаме целият развой от първата стъпка – предпроектното изследване, процеса на планиране, подаване на заявление, приемане на документи до крайното приемане на позволение за градеж да се цифровизира. Автоматично да се подават документите към ДНСК. Това е най-чаканият акт от вложителите, проектанти и строители от Министерство на регионалното развитие “, уточни вицепремиерът Караджов.

Той увери, че санирането на жилищните здания и повишението на енергийната успеваемост на обществените здания е залегнало в Програма „ Развитие на районите “. Заложени са положителни средства за продължение на програмата, към която има интерес от жителите.

По отношение на активността на ДНСК министърът уточни, че ще се извърши цялостна инспекция на осъществяването на всички заповеди за унищожаване на нелегално строителство и изключително по Черноморието. Целта е да се види дали има заповеди, които не са изпълнени. С тази задача би трябвало да се оправи новият шеф на ДНСК Лиляна Петрова.

Вицепремиерът и министър на районното развиване акцентира, че се вкарва доста строго условие за съблюдаване на Закон за обществените поръчки във всички звена – без значение дали са организации или самото Министерство на регионалното развитие. „ Повече няма да се употребява инхаус процедурата, а инженерингът ще се сведе до най-малко. Ще се работи на ясни количествени сметки. Инженерингът дава опция този, който проектира, да го прави по метод спестовен за него, не постоянно след това качеството е това, което желаеме “, разяснява той.

Вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов показа и екипа си – заместник-министрите Деляна Иванова и Явор Пенчев, ръководителя на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев, началника на ДНСК Лиляна Петрова, както и съветниците Ивайло Стайков и Васко Василев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР