Над 3000 деца са се записали в образователната система след

...
Над 3000 деца са се записали в образователната система след
Коментари Харесай

МОН се похвали с над 3000 деца, върнати в училище

Над 3000 деца са се записали в просветителната система след въвеждането на механизма за обгръщане и задържане на децата в учебно заведение. Това заяви в петък на първия образователен ден заместник-министърът на образованието Деница Сачева .
От началото на месеца 11 632 души, разпределени в 1103 екипа, вършиха обиколки в страната, с цел да издирят и върнат в учебно заведение напусналите деца. Броят на отпадналите от просветителната система и такива, които в никакъв случай не са я посещавали, се прави оценка на сред 130 000 и 200 000 деца, като за част от тях се допуска, че са в чужбина.
“Вече имаме първите резултати – имаме, може би, все още над 3000 деца, които към този момент са се записали в просветителната система, от тези, които търсям. Разбира се, резултатите са доста предварителни към този миг и работата продължава “, заяви Сачева.
Вчера, 14 септември, министърът на образованието Красимир Вълчев изясни, че окончателните резултати от акцията за връщане на децата в учебно заведение ще са ясно към средата на октомври.
По данни на МОН над 75 хиляди първокласници, с 6000 повече от предходната година, ще прекрачат за първи път учебния предел в петък. Новата образователна година ще бъде тържествено открита в над 2400 учебни заведения.
“За страдание доста от децата, които сега екипите търсят, се оказват в чужбина или не са на адресите, на които са посочени. Така че, в действителност, напъните ще са малко по-продължителни от предстоящото, само че сигурно всички екипи са на терен, работят интензивно всеки ден и съм уверена, че напъните ще дадат своите положителни резултати “, съобщи Сачева.
Тя добави, че няма гаранция, че децата, които екипите съумеят да върнат в учебно заведение, ще останат там. За да не отпаднат още веднъж от класовете обаче работата с тях и фамилиите им ще продължи през цялата година и ще бъде проследено дали посещават учебно заведение. Ще се ползват и спомагателни ограничения съгласно всеки самостоятелен случай. Те може да включват посещаване на обществени услуги, работа със експерти, в допълнение проучване на български език.
Министерството се надява, че спомагателен тласък за оставането на децата в клас ще е обвързването на повече помощи с посещаването на уроците и опцията те да бъдат спрени, в случай че детето още веднъж спре да върви на учебно заведение. Освен това се уголемява опцията родителите да бъдат подкрепени в натура - с пособия, учебници, облекла, а не с пари.
И сега помощите за развъждане на дете се стопират, в случай че то не посещава часовете. Близо 3 млн. лева са преведени към образователните институции от спрени сoциални помощи на родители, чиито деца не са на учебно заведение, изясни Сачева. Тя даде образец, че с пари по това перо в пловдивския ромски квартал " Столипиново " е почнало в допълнение образование по български език за децата.
Сачева, разяснява, че децата на се пари, които вървят на учебно заведение, и напомни, че се приготвят промени във финансирането на учебните заведения и в метода на образуване на делегираните бюджети. Те плануват парите за учебните заведения към този момент да не зависят единствено от броя на децата, само че и от качеството на образованието. От началото на 208 година се планува в допълнение финансиране за работа с деца от уязвими групи, деца в риск, с деца, за които се изисква спомагателна поддръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР