Над 300 възпитаници от 29 реномирани университета в Европа и

...
Над 300 възпитаници от 29 реномирани университета в Европа и
Коментари Харесай

Студенти твориха на руски край Камчия

Над 300 ученици от 29 реномирани университета в Европа и Азия, представящи 20 страни в света, се събраха в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия " за присъединяване в VІІ интернационален фестивал на студентите, учещи съветски език "Друзья, прелестен наш союз ". Във Фестивала участваха студентски тимове от България, Русия, Босна и Херцеговина, Унгария, Германия, Гърция, Италия, Полша, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Хърватска, Чехия, Китай и други, като за първи път в събитието се включиха студенти от Англия, Япония и Финландия.
Празникът на младостта обичайно бе проведен от Фонд "Русский мир " и Фондация "Устойчиво развиване за България " в СОК "Камчия ". Страната ни беше хазаин на влиятелното събитие за четвърта поредна година.
В рамките на пет дни студентите, които учат езика на Пушкин, получиха нови познания, занимавайки с определената от тях обичана активност. Те общуваха на съветски език в мастъркласовете по спектакъл, танц, авторска ария, лирика, срещнаха се с нови похвати в публицистиката, научиха за майсторството на фоторепортажа с мобилно устройство, изучаваха съветското кино и анимация, история и география на Русия. Връзката "Човек - Земя - Космос " разкри за студентите летец-космонавтът Красимир Стоянов - началник на Авиокосмическия център с Планетариум в "Камчия ". В специфичен мастърклас по педагогика участваха и ръководителите на тимовете на университетите. Клубовете бяха водени от експерти със международно самопризнание и преподаватели във водещите съветски университети. Тази година Фестивалът нямаше конкурсен темперамент, а на огромната сцена в "Камчия " се показаха тимовете, формирани от студенти от разнообразни страни съгласно техните ползи.
Специално за събитието в "Камчия " дойде изпълнителният шеф на Фонд "Русский мир " Владимир Кочин. "Духът на студентството не познава граници и националности. Поздравявам всички, които са избрали да учат съветски език като задграничен, и съм убеден, че това ще им даде мощно кариерно развиване ", сподели при откриването той. Представителят на Россътрудничество за България Павел Журавльов означи, че в актуалния свят съветският език придобива нов статут и се постанова като език за интернационално другарство - език за бизнес и за културен продан, който е съществено конкурентно преимущество.
"Провеждането на фестивала се трансформира в добра традиция в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия " - столицата на другарството, където младежите си дават среща с съветския език и просвета. Ще поддържаме тази традиция, тъй като това е празник на новите срещи и познанства, на креативното ентусиазъм, на великия съветски език. Език, който работи за подсилване на другарските връзки сред младежите по света ", сподели Иван Иванов - зам. изпълнителен шеф на СОК "Камчия ".
Приветствие от името на Извънредния и пълномощен дипломат на Руската федерация в България Анатолий Макаров бе поднесено от Роберт Шестаков - консултант в посолството и представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация.
В деня на откриването на студентския фестивал ръководителят на Фондация "Устойчиво развиване за България " госпожа Станка Шопова - дълготраен сътрудник на Фонд "Русский мир " и съорганизатор на събитието, бе наградена с почетен знак на Фонд "Русский мир " - "За дейна работа " и диплом. Тържествената гала се състоя в Генералното консулство на Русия във Варна. Престижната премия бе връчена на госпожа Шопова от господин Владимир Кочин за забележителен принос за популяризирането на съветската просвета, съветския език и за развиването на двустранното филантропично съдействие.
Дните на фестивала бяха наситени с доста работа в мастърските класове, вечери с авторски и обичани песни към лагерните огньове, прожекции на филми, тренинги. По традиция с охолно шествие участниците поздравиха Варна. Те минаха по централната пешеходна зона на града, развявайки флаговете на учебните заведения и страните си, предвождани от представителния духов оркестър на Военноморските сили на България
VІІ интернационален фестивал "Друзья, прелестен наш союз " беше закрит с тържествена гала в концертната зала "Черноморски " в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия ".


Г-жа Станка Шопова бе наградена с почетен знак на Фонд "Русский мир " - "За дейна работа " и диплом



Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР