Над 300 участници от чужбина посреща 21-вото издание на националния

...
Над 300 участници от чужбина посреща 21-вото издание на националния
Коментари Харесай

Над 300 участници от чужбина гостуват на фестивала на двугласа в Неделино

Над 300 участници от чужбина посреща 21-вото издание на националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и национална ария с интернационално присъединяване “Неделино`2022 “. Гостуващите реализатори от чужбина са сформира от Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Индия, Мексико, Турция, Украйна, Северна Македония. Изпълненията на гостите от чужбина са отвън конкурсната стратегия.

На сцената вземат участие стотици реализатори от разнообразни краища на България.

Изпълнителите от конкурсната стратегия се показват в 5 възрастови групи в разделите: самостоятелни реализатори, групи за изворен фолклор и национални традиции, групи за достоверен фолклор и камерни осъществявания, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

В рамките и на тазгодишния народен фолклорен фестивал конкурсните участници ще бъдат оценени от професионално академично жури в състав: Председател - проф. доктор Милчо Василев, членове - доцент доктор Данка Цветкова, доцент доктор Стефан Йорданов, Виолета Измирлиева. Фестивалът продължава до неделя, когато е награждаването.

Характерното за Неделино двугласно пеене не се среща на никое място другаде в Родопите и е неповторима демонстрация на песенната традиция. За фолклорната просвета го открива проф. Николай Кауфман, само че същинското му разпространение стартира откакто преди 30 години локалните сестри Георгиеви издават първата дългосвиреща плоча.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР