Над 300 тона грозде все още остават необрани от лозови

...
Над 300 тона грозде все още остават необрани от лозови
Коментари Харесай

Над 300 тона грозде гният необрани в Свиленградско

Над 300 тона грозде към момента остават необрани от лозови масиви в община Свиленград. Има голяма заплаха продукцията ни да изгние по полето, тъй като няма купувачи.

По думите на производители обстановката е сериозна, тъй като нямало никакъв интерес от страна на по-едрите купувачи. Хората са безапелационни, че винпромите са спрели да изкупуват гроздето им, тъй като имало дъмпингов импорт от Румъния, Молдова и Македония. Друг миг е, че при започване на септември за несъмнено време бе затворен Винпром „ Карнобат “ поради незаконна фабрика за цигари, данъчни закононарушения и пране на пари. Само от тази компания други години изкупували в Свиленградско към 20 000 тона. Така стотици килограми грозде остават на полето.

В Сладун да вземем за пример необрани са към 300 дка. Все още грозде има и в Димитровче, Сива река, Сладун, Щит, Малко градище и други. В Райкова могила пък акцията завърши на 23 октомври, и то с триста зора. Хората се избавят поединично, споделиха някои от селските кметове. Масово производители се снабдявали с бидони, с цел да мачкат гроздето за вино и ракия. Други пък предложили на свои другари да си наберат, без да им вземат и стотинка. Някои са намерили дребни купувачи, които обаче се подигравали с тях.

Още при започване на акцията цената бе ниска, само че в този момент нещата са по-зле от всеки път, оплакаха се лозари. В момента търговците давали 20 стотинки за кг димят и 30 ст./кг мерло. При това вземали продукцията на разсрочено заплащане и казвали, че щели да дадат парите чак когато плодът бъде пласиран. Стопаните се жалват, че тази цена е прекомерно ниска и не може да покрие разноските като напръскване, прекопаване, рязане, бране.

За да не са на загуба, трябвало да продадат продукцията си най-малко за 60 ст./кг. Въпреки това били принудени да я пласират, защото най-после и по 20 ст./ кг можело да не вземат. У стопаните остава вярата, че следващата година нещата ще са по-добри. Те бленуват по отминалото време, когато за 15-ина дни успявали да осъществят продукцията си, и то на цена, която ги удовлетворявала. Мнозина обаче са безапелационни, че се отхвърлят от лозарството. Много по на сметка щяло да им е да си купят грозде, в сравнение с да си го произведат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР