Над 300 офталмолози участваха XX Среща на Съюза на очните

...
Над 300 офталмолози участваха XX Среща на Съюза на очните
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за очите: Световноизвестният проф. Йозеф Мойсеев пред Dir.bg

Над 300 офталмолози участваха XX Среща на Съюза на очните лекари в България - " Право на зрение 2020 ", която се организира преди дни в Гранд хотел " Пловдив ". В научната стратегия бяха включени интернационалните симпозиуми и сесии по съществени тематики в офталмологията - роговица и очна повърхнина, катаракта, витреоретинална патология, очен травматизъм, детска офталмология, глаукома и други

Сред гост-лекторите бе и световноизвестният проф. Йозеф Мойсеев от Израел. Той приключва специализацията си по офталмология през 1986 година. През 1990 година приключва двугодишно изследване след извоювана стипендия в региона клиничната ретина в интитут " Уилмър ", " Университетска болница Джон Хопкисн ", Балтимор. През 2002 година става доцент по офталмология в Университета в Тел Авив. От 2003 година до края на 2018-а е Директор на Очен институт Голдшлегер, Шеба медикал център, Израел. Проф. Мойсейев е бил ръководител на Израелското ретинално сдружение от 1996 година до 2000 година и Председател на Израелското офталмологично сдружение от 2000 до 2004 година. Той е първият израелски пратеник към Европейското сдружение по офталмология - от 2007 до 2010 година. Участвал е в огромен брой клинични проучвания и изследвания и е разгласил над 1000 публикации и клинични отчети.

Специални благодарности на доктор Алина Леви от УМБАЛ " Александровска " за съдействието в превода.

- Проф. Мойсеев, вие имате българска връзка, обвързвана с семейството ви. Разкажете ни повече за вашия жанр?
- Родителите ми са българи. Те идват в Израел през 1948 година по време на тъй наречените " огромна вълна ". Баща ми е общ хирург, а майка ми се занимава с музика. Сестра ми е родена по това време към този момент. Цялото семейство имигрира в Израел дружно с бабите и дядовците и става част от огромната българска общественост, която живее в Израел. Имам доста общо с България.

- Вие сте тук в този момент, като гост-лектор в семинар, който е отдаден на лекуването на очни заболявания. Какви са актуалните болести на очите и от какво най-често са провокирани?
- Съвременните болести на очите не са по-различни от тези в предишното. Може би най-разпространите са глаукома, макулната дегенарция, катаракта и диабетната ретинопатия. За доста от тях има модерно лекуване, само че в разнообразни елементи на света те към момента могат доведат до необратимо утежняване на зрението и даже до слепота. Ще дам образец с това, че по-различни са болесттите в Африка. Там катаракта продължава да е едно от болесттите, което провокира слепота в огромна част от популацията. В развитите страни това не е по този начин. Съществуват оперативни интервенции, посредством които е допустимо този проблем да бъде решен. За глаукомата е ясно, че има лекуване. Лечението на макулната дегенарация към този момент е много по-напреднало, в случай че го съпоставим с това, което е било преди 10 години.

- Може ли да се каже по какъв начин старее окото, или това е доста самостоятелно при всеки човек?
- Окото остарява по идентичен метод при всички, само че по друго време. Може би не всеки човек развива възрастово обособените промени едновременно. Така един човек може да има катаракта на 50 години, а различен до 80 да няма. Ето да вземем за пример, моята баба умря на над 80-годишна възраст, а имаше единствено начална форма на катаракта. Макулната недъгавост е друго заболяване, обвързвано с възрастта. Същото е и с отлепването на ретината, което се провокира от задното отлепване на стъкловидното тяло, което също е обвързвано с възрастова смяна. Макулната недъгавост е самобитен камшик за западното общество. Това е едно от болесттите, което се счита за възрастово обособено и е доста публикувано измежду популацията.

- Нека разбираем какво съставлява катаракта (вътрешното перде)?
- Катаракта е заболяване на вътреочната леща, която е построена от белтъци, които претърпяват възрастови промени и по този начин се нарушава нейната бистрота. Има разнообразни степени на катаракта, което се обуславя от другата степен на смяна на прозрачността на лещата. Така или другояче, по формулировка болестта катаракта е това, при което има нарушена бистрота на лещата. Тя може да бъде тотална и тогава вътреочната леща става бяла като тебешир, или може да е в по-слаба степен и да има единствено някакво начално помътняване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР