Над 300 млади изобретатели от цялата страна представят в Горна

...
Над 300 млади изобретатели от цялата страна представят в Горна
Коментари Харесай

Над 300 млади изобретатели представят в Горна Оряховица свои разработки

Над 300 млади изобретатели от цялата страна показват в Горна Оряховица своите разработки в областите на електрониката, роботиката и електромеханиката. В тридневното ревю, което има конкурсен темперамент, са показани роботи, дронове, 3Д принтери, доста роботизирани ръце, електрически коли и хуманоиден робот, основани от близо 60 училищен и студентски колектива. Някои от разработките към този момент са изплатени от бизнеса и имат своето действително приложение.

Това е единственият сходен конгрес у нас, който събира млади механически гении, които показват своите нововъведения и разработки. Целта е да се даде опция за разпространение и изява на креативните търсения на възпитаници и студенти и усилване на връзката сред професионалното обучение и бизнеса.

За трета година Горна Оряховица е хазаин на изложението-конкурс „ Младежко техническо творчество “, което се организира в спортната зала „ Никола Петров “.

Хуманоидният робот на младия инженер Росен Христов от Шумен провокира максимален интерес у посетителите. Роботът Роки е юридически няколко години в гаража на изобретателя и през днешния ден беше неговото публично показване.

„ Тази ръка, дясната, прилича доста човешката. С пет пръста е, всеки пръст се движи по настрана. Лявата ръка може да манипулира по-тежки предмети. 50-60 кг е някъде. Може да се употребява в индустриална тенденция, може да оказва помощ на хората, които са в затруднено състояние. Може да работи в места, рискови за индивида, примерно. Целият робот е ръчна направа. Няма нищо купувано, всичко е правено ръчно. Години го работих. Сега за първи път го посрамвам пред хора “.

Няколко електрически болида вземат участие в ревюто. Сред най-атрактивните е създаването на учениците от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм в град Чепеларе. Даниел Кабаков е един от основателите на колата на бъдещето:

„ Ходим на надпревари с този автомобил. В Турция спечелихме второ място, а в Англия – 18-о. Разходът на сила е 328 километра за киловатчас. Теглото на колата е 43 кг. Скоростта, която може да развие колата е 40 км/ч, само че може да развие и повече “.

Зеленчукопроизводители към този момент са в договаряния за откупуване на изобретението на Техническия университет в Русе за смарт оранжерия, описа четвъртокурсникът Светослав Петров:

„ Не единствено напояваме растенията вътре, само че и ги наторяваме. Напояването става посредством модел „ премерване на влажността “ в почвата. Наторяването е посредством модел „ премерване на електропроводимост киселинност “ на почвата. Идеята на тази разработка е, че тя може да увеличи добива на културите, които са засети в помещението, с към 30% и нагоре. В момента създаваме даже такава част от системата, която да може да реши посредством модел „ премерване съществуването на азот в растенията “ да сеизчисли какво съответствие би трябвало да се подава към растенията надлежно на азотен и безазотен тор “. 

С практическо приложение в индустрията е създаването на клуба по роботика на учениците от гр. Бяла, Русенско. Тяхната роботизирана ръка сортира топчета по цвят и величина, споделя Симеон Балтаджиев:

„ Има един датчик, който прочита цвета на топчето – дали е наследник, червен или зелен. Нашата ръка извършва придвижвания и ги сортира в избрани места. Със сигурност има практическо приложение. Имаме автоматизираща система, която подава топчетата, ръката има 6 степени на придвижване.  Може да се употребява при произвеждане на разнообразни дребни детайли, при сортирането на някои храни “.

С няколко разработки се показват учениците от Неврокопската гимназия в гр. Гоце Делчев. Някои от тях към този момент имат своето практическо приложение в града, горда е ученичката Мария Савова:

„ Ние изработихме разнообразни артикули като един от тях е апаратът за точково заваряване. Имаме разнообразни роботизирани системи, които към този момент имат приложение в нашия град. Имаме си и колектор, прибавен към този момент в нашия град, напълно направен от нас и е от подръчни материали. Събирахме кенчета, които сглобихме в специфична кутия с разнообразни датчици, програмирахме го. Когато има слънце, той се зарежда, взема студения въздух от помещението, след което го преобразува в парещ и отново го връща в стаята, което е по-лесно отопляване на стаята “.

Десетки изобретения показаха младежите, които може да бъдат видени до събота в това число. Най-добрите разработки ще бъдат наградени с предметни и парични награди, обезпечени със средства от Министерството на образованието и бизнеса, а наградният фонд е над 10 000 лева Техническото младежко ревю се провежда от Община Горна Оряховица, великотърновския клон на Научно-техническия съюз, Ротъри клуб и фондация „ Милен Григоров “.

В петък в пресклуба на спортната зала проф. доктор Георги Попов, ръководител на Научно-техническия съюз по машиностроене, ще изнесе лекция на тематика “Индустрия 4.0 и изкуственият разсъдък ”. За всички гости е експонирана ретро линия от преди 50 години. Райко Тошев, учител в Университета по нововъведения и технологии във Финландия, ще изнесе лекция за начинаещите изобретатели по какъв начин да си създадат робот и личен 3Д принтер.

Паралелно с ревюто ще се организира образование на над 80 учители по план на просветното министерство за новаторски учебни заведения.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР