Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се

...
Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се
Коментари Харесай

Ето колко македонци напират за нашите университети

Над 300 младежи от Република Македония имат предпочитание да се образоват в български университети, оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи. Посолството на България в Скопие е провело петдневна акция за подаване на документи за кандидатстване в български висши образователни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 2017 година 198 младежи са подали документи за кандидатстване на място в дипломатическата задача.

Документи на задгранични младежи от български генезис и/или жители на Република Македония, според Постановленията на Министерския съвет 103 и 228, ще бъдат одобрявани и в София на 5 и 6 юли 2017 година в постройката на висше транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков ". Очаква се в границите на тази акция документи да подадат още към 130 кандидат-студенти.

Студентите, учащи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лв. през първата година на образование, а при триумф над 4.00 тази стипендия се резервира и за идващите стадии на следването.

Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са " медицина " и " дентална медицина ".

Дипломатическата ни задача в Скопие провежда и безвъзмездни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната стратегия " Роден език и просвета зад граница " на Министерството на образованието и науката. В курсовете са взели участие над 200 младежи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР