Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се

Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се ...

Ето колко македонци напират за нашите университети.

Над 300 младежи от Република Македония имат желание да се обучават в български университети, съобщават от пресцентъра на МВнР. Посолството на България в Скопие е организирало петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи са подали документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Република Македония, съгласно Постановленията на Министерския съвет 103 и 228, ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли 2017 г. в сградата на висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването.

Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са "медицина" и "дентална медицина".

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната програма "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. В курсовете са участвали над 200 младежи.
 

Източник: blitz.bg