Над 300 изпълнители от цялата страна, както и участници от

...
Над 300 изпълнители от цялата страна, както и участници от
Коментари Харесай

Изпълнители от няколко държави ще разнасят славата на Варна след финала на ММК Art Stars - Звезди на изкуството“

Над 300 реализатори от цялата страна, както и участници от Македония, Франция,  Молдова и Украйна ще отнесат със себе си прелестните мемоари и емоционални преживявания след присъединяване си в Четвъртото издание на Международният Музикален Конкурс " Art Stars - Звезди на изкуството “, който завърши в неделя.

" Голям възторг, доста мощни участници. Конкурсът набира голяма известност освен в България. За него към този момент се приказва зад граница и се трансформира в единствения професионален оперен конкурс в България.

Във всички конкурсни дни, по време на всички концерти, залите бяха претъпкани от въодушевена аудитория. Важно е и това, че успяхме да осигурим с изключение на всички други награди и парични награди на обща стойност 3000 лева, което не е по никакъв начин малко за един подобен конкурс. Всички спечелили получиха купа, раздадохме четири картини като награди, професионални микрофони, грамоти за всички участници, както и опцията за направата на един професионален видеоклип. Две от наградените участнички получиха опция за изява в един от най-престижните конкурси в света, който се организира в Казахстан. За там ще заминат Теодора Лавгинова и участничката от майсторския клас Весела Янева “, показа госпожа Мила Маврова, уредник на ММК " Art Stars - Звезди на изкуството.

Конкурсът, който се организира от 3 до 9 септември във Варна, завърши с концерт и награждаване на спечелилите в  третата категория " Класическо пеене “.

" Участниците там бяха три пъти повече от предходната година, което е доста добър пробив. Журито бе управлявано от доцент доктор Иванка Нинова, в него влизаха още директорът на Държавна опера-Варна Даниела Димова и две задгранични представителки - проф. Ейми Фримър от Съединени американски щати и Роберта Матели от Италия. На доста високо равнище мина състезанието тази година. Поради доста огромния брой участници и доста взискателното жури, премиите бяха относително по-малко. Бяха отличени фактически най-силните участници.

Наградата Grand Prix в категория " Класическо пеене “ не беше присъдена по преценка на журито. Двете професионални възрастови групи – втора и трета група, дадоха най-изявени участници. Първа премия от втора група получи Яна Стефанова от Казанлък. В трета  възрастова група първите награди бяха две – на Теодора Лавгинова и Нели Нечева от Стара Загора. В първата група с по-малки участници също имаше мощни представители. На първо място беше Адриана Стефанова от Ямбол “, показа още госпожа Мила Маврова.

Интересен акцент в състезанието бяха премиите на Роберта Матели от Италия, която връчи парични награди на шестима от изпълнителите, показали се с творби на италиански композитори.  

За петима от спечелилите шефът на Държавна опера Варна Даниела Димова обезпечава опцията за изява на сцената. Тази чест получават Жана Костова и Яна Стефанова от втора възрастова група, Нели Нечева и Теодора Лавгинова от трета възрастова група и и Борис Тасков.

Г-жа Маврова напомни, че от  3 до 7 септември в границите на състезанието " Art Stars - Звезди на изкуството " се организира майсторски клас по класическо пеене, воден от доц.д-р Иванка Нинова. В него се включиха 10 оперни реализатори.

" Много потребен майсторски клас, в който участваха оптималния брой участници, които могат да получат една висококвалифицирана подготовка и  образование. Участниците бяха от разнообразни градове, имаше реализатор и от Македония. На 7 септември се организира концерт на участниците в майсторския клас и бяха връчени документи на всеки един от тях “, описа Мила Маврова.

Организатори на Международния музикален " ART STARS-Звезди на изкуството " са Фондация " Звезди на изкуството " и Inner Wheel – България. Той се организира с финансовата поддръжка на Община Варна посредством Фонд " Култура “. Конкурсът е в “Календар културните събития “  на Министерството на културата.

Медиен сътрудник на събитието е Varna24.bg .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР