Над 300 души се събраха на събора в родопското село

...
Над 300 души се събраха на събора в родопското село
Коментари Харесай

Ентусиасти възраждат старите обичаи в Ситово

Над 300 души се събраха на събора в родопското село Ситово на Голяма Богородица в сряда. Празникът стартира с литургия в горната църква, отдадена на Дева Мария, след което на площада бе раздаден курбан за здраве. Устроена бе и Улица на занаятите, на която бяха изложени родопски вкусотии - чеп, баница, тутманик и катми, приготвени от дамите в селото. Специалитетите се продаваха с благотворителна цел.

На други сергии пък бяха извадени обичайни родопски носии и шевици. Тържеството се провежда от група запалянковци, сложили за цел да възродят живота в селото и старите обичаи, да дадат образец на младежите и да ги вдъхновят да се върнат към българските си корени, споделя Виделина Скръчкова, ръководител на съдружие „ За Ситово ".

Живописното село се оживява през лятото, когато къщите се пълнят с народ, само че през зимата тук остават да живеят единствено 5-6 души, които са и непрекъснатите му поданици. Преди три месеца тук бе учредено и ново читалище „ Родопски прогрес 2019 " от хора, които желаят да трансформират нещата към по-добро и да запазят духа и обичаите на Ситово. Те поставят непринуден труд - вършат почиствания и поправки на остарели здания.

Първото събитие, което проведоха, бе „ Пътят на билките " и обичаят " Еньова буля " на Еньовден с присъединяване на деца от селото. Сега и съборът на Голяма Богородица сподели, че Ситово прелива от живот и възторг.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР