Над 30% от децата и подрастващите у нас имат проблеми

...
Над 30% от децата и подрастващите у нас имат проблеми
Коментари Харесай

Доцент: Българските деца пълнеят. Затлъстяването е едно заболяване – това не е козметичен дефект

Над 30% от децата и подрастващите у нас имат проблеми с тежестта, предизвестяват лекари. Тенденцията е за увеличение на случаите в идващите години, демонстрират данните от интернационалните и национални изследвания.

„ Тихата зараза “ – по този начин Световната здравна организация дефинира възходящия брой на хората с наднормено тегло и затлъстяване. По неотдавнашни статистики всяко трето дете в страната е с наднормено тегло, а всяко седмо - със затлъстяване.

„ Има фамилии, които идват и детето е с тежка степен на затлъстяване. То е – скоро ми се случи, да не мога да измеря дете на кантара, тъй като кантарът мери до 150 кг, т.е. толкоз наднормено тегло – при 12-13 годишно дете “, изясни доктор Елена Вучкова, педиатър и детски ендокринолог към университетска болница Лозенец.

„ Българските деца пълнеят. Сред българските деца от ден на ден виждаме деца по улиците, които са с наднормено тегло или затлъстяване и това би трябвало да знаем, че е сериозен проблем, тъй като затлъстяването е едно заболяване – това не е козметичен недостатък “, уточни доцент Теодора Ханджиева – Дърленска, ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР