Над 30 години общо е закъснението при изпълнението на публични

...
Над 30 години общо е закъснението при изпълнението на публични
Коментари Харесай

Губим 30 години заради обжалвания

Над 30 години общо е закъснението при осъществяването на обществени обекти у нас поради обжалване на търговете, пресмятат специалисти от строителния отрасъл. В момента 80% от търговете се оспорват, а спъването на поръчките се трансформира в проблем за възложители, реализатори и цялата страна. Затова от Камарата на строителите оферират промени в Закона за публичните поръчки. “Решение, което ние предлагаме на всички институции при срещите ни с тях е въвеждането на предквалификация на изпълнителите за огромните обекти ”, съобщи за “Труд ” ръководителят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. Това ще редуцира периодите, ще отстрани основанията за обжалвания и ще подсигурява, че като реализатори ще влязат съществени компании с потенциал да осъществят обектите, изясни специалистът.

От организацията работят дружно с представители на страната и локалните управляващи и за промени на други нормативни текстове, които да подобрят строително-инвестиционния развой. Камарата на строителите поддържа концепцията за прелиминарен финансов разбор на бъдещи инфраструктурни планове на стойност над 50 млн. евро. Ако този разбор покаже, че концесията е стопански преференциален и добър модел, то обектът да се отдава за стопанисване вместо на търг с социална поръчка, планува новата тактика за концесиите.

“Публично-частното партньорство при строителство на автомагистрали и оборудванията към тях е добър и работещ модел в редица европейски страни ”, сподели инж. Терзиев. Това е процедура във Франция, където страната дава на концесия строителството на тунели и част от пътната мрежа. Логично е тези концесии да са за по-дълъг интервал, защото се управлява размера на таксите за прекосяване през тях. При този модел страната има опция да притегля частни средства при строителството на огромни, публично значими инфраструктурни обекти, безапелационен е ръководителят на браншовата организация. Българските строителни компании биха се възползвали от подобен модел, само че са изключително значими изискванията, при които ще се отдават на концесия, изясни инж. Терзиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР