Над 30 активистки групи се обединиха около обща декларация, в

...
Над 30 активистки групи се обединиха около обща декларация, в
Коментари Харесай

Активисти отправиха призив към Amazon

Над 30 активистки групи се сплотиха към обща декларация, в която приканват Amazon да приключи доставянето на технология за лицево различаване на полицията.
Въпросните активистки групировки, възглавявани от Американския съюз за човешки права (American Civil Liberties Union, ACLU) упорстват американската компания да не обезпечава на службите технология за различаване лицата, защото това може да докара безотговорно следене.

Организацията е разкрила, че Amazon доставя на ред американски силови служби системата си Rekognition – AI система за различаване на лица. „Придружаващите Rekognition материали са написани като напътствие за властническо следене. Веднъж обърната сходна система против обществото, вредата няма да може да бъде поправена“, споделят от ACLU. Под подписалите се личат имената на Electronic Frontier Foundation, Black Lives Matter, Freedom of the Press Foundation и Human Rights Watch.

„Amazon Rekognition е подготвена за потребление и корист от държавните управления по света. Този артикул съставлява мрачна заплаха за общностите по света, включително хората с друг цвят на кожата и имигрантите, както и за доверието и уважението, което Amazon има“, се чете още в писмото.

Специалисти привеждат довода, че този вид системи постоянно бъркат, изключително, когато става дума за хора с мрачен цвят на кожата, а също така, създаваните бази данни с тяхна помощ, биха могли да бъдат експлоатирани за злонамерени цели.

Към сегашния миг, Rekognition употребяват полицейски ръководства в няколко щата, сред които Аризона и Флорида. Според ACLU, всеобщото потребление на технологията може да докара до невиждано следене в страната.

„Хората би трябвало да са свободни да се разхождат по улиците свободно без да бъдат следени от държавното управление. Лицевото различаване в американските общности нарушава това право“, пишат създателите на писмото.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР