Над 30 000 са студентите, приключили успешно своите практически обучения

...
Над 30 000 са студентите, приключили успешно своите практически обучения
Коментари Харесай

Над 30 хил. участвали в студентски практики с еврофинансиране

Над 30 000 са студентите, завършили сполучливо своите на практика образования по план „ Студентски практики “ – Фаза 1, изпълняван от Министерството на образованието и науката по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, заяви пресцентърът на МОН.

В осведомителната система на плана има над 73 хиляди регистрирани студенти и над 35 хиляди студенти със подписан контракт за осъществяване на практическо образование.

В топ 5 на висшите учебни заведения с най-вече завършили практиканти са Софийският университет и Пловдивският университет с по над 2300, Университетът за национално и международно стопанство с 1900, Югозападният университет с 1800 и Великотърновският университет с 1645 завършили практиканти.

Петте професионални посоки, в които има най-вече сполучливо приключили своята процедура студенти, са: „ Икономика – 4693, „ Право “ – 2461, „ Педагогика “ – 2021, „ Администрация и ръководство “ – 1869, и „ Медицина “ – 1674 студенти.

В топ 5 на учащите организации с най-вече подготвени практиканти на първо време се подрежда Българската академия на науките (БАН), която със своите институти, структурни звена и библиотеки е дала опция на над 2000 студенти да проведат сполучливо своята процедура. Следват я МБАЛ „ Света Марина “ЕАД - гр. Варна – 444 студенти, УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ЕАД - гр. Плевен – 370 студенти, Община Пловдив, Общинско дружество „ Туризъм “ – 300 студенти, и Военномедицинската академия в София – 266 практиканти.

Чрез практиките в действителна работна среда по време на образованието си във висшите учебни заведения студентите получават нови познания и умения по специалността, по която се образоват. Тези на практика умения и компетентности им оказват помощ при търсенето и намирането на работа след довеждане докрай на образованието. Това е и главната цел на плана – да се усили практическата устременост на висшето обучение и да се ускори гъвкавостта на завършващите висше обучение по отношение на динамичността на пазара на труда. Така се основават условия за създаване на постоянни партньорства сред просветителните институции и работодателите, което е извънредно значимо за по-нататъшното развиване на стопанската система на страната.

Проектът ще се извършва до месец септември 2018 година, като се чака още 10 000 студенти да завършат своите на практика образования в действителна работна среда.

До присъединяване в плана се позволяват всички настоящи студенти, вписани в Регистъра на настоящите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. Желаещите да вземат участие в плана работодателски организации и студенти могат да се записват в осведомителната система на плана на адрес: https://praktiki.mon.bg/sp/

За сполучливо завършило се смята практическото образование, извършено в действителна работна среда в границите на 240 астрономически часа. След приключването на практиката на студента се изплаща стипендия в размер на 480 лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР