Над 30 000 са студентите, приключили успешно своите практически обучения

...
Над 30 000 са студентите, приключили успешно своите практически обучения
Коментари Харесай

Над 30 000 студенти приключиха успешно своите практики

Над 30 000 са студентите, завършили сполучливо своите на практика образования по план „ Студентски практики “ – Фаза 1, изпълняван от Министерството на образованието и науката по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

В осведомителната система на плана има над 73 хиляди регистрирани студенти и над 35 хиляди студенти със подписан контракт за осъществяване на практическо образование.

В топ 5 на висшите учебни заведения с най-вече завършили практиканти са Софийският университет и Пловдивският университет с по над 2300, Университетът за национално и международно стопанство с 1900, Югозападният университет с 1800 и Великотърновският университет с 1645 завършили практиканти.

Петте професионални посоки, в които има най-вече сполучливо приключили своята процедура студенти, са: „ Икономика – 4693, „ Право “ – 2461, „ Педагогика “ – 2021, „ Администрация и ръководство “ – 1869, и „ Медицина “ – 1674 студенти.

В топ 5 на учащите организации с най-вече подготвени практиканти на първо време се подрежда Българската академия на науките (БАН), която със своите институти, структурни звена и библиотеки е дала опция на над 2000 студенти да проведат сполучливо своята процедура. Следват я МБАЛ „ Света Марина “ ЕАД - гр. Варна – 444 студенти, УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ ЕАД - гр. Плевен – 370 студенти, Община Пловдив, Общинско дружество „ Туризъм “ – 300 студенти, и Военномедицинската академия в София – 266 практиканти.

Чрез практиките в действителна работна среда по време на образованието си във висшите учебни заведения студентите получават нови познания и умения по специалността, по която се образоват. Тези на практика умения и компетентности им оказват помощ при търсенето и намирането на работа след довеждане докрай на образованието.

Това е и главната цел на плана – да се усили практическата устременост на висшето обучение и да се ускори гъвкавостта на завършващите висше обучение по отношение на динамичността на пазара на труда. Така се основават условия за създаване на постоянни партньорства сред просветителните институции и работодателите, което е извънредно значимо за по-нататъшното развиване на стопанската система на страната.

Проектът ще се извършва до месец септември 2018 година, като се чака още 10 000 студенти да завършат своите на практика образования в действителна работна среда.

До присъединяване в плана се позволяват всички настоящи студенти, вписани в Регистъра на настоящите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. Желаещите да вземат участие в плана работодателски организации и студенти могат да се записват в осведомителната система на плана на адрес: https://praktiki.mon.bg/sp/

За сполучливо завършило се смята практическото образование, извършено в действителна работна среда в границите на 240 астрономически часа. След приключването на практиката на студента се изплаща стипендия в размер на 480 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР