Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина

...
Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина
Коментари Харесай

Над 30 000 румънци казаха Не на корупцията!

Над 30 000 румънци стачкуваха в Букурещ и в десетина румънски града, с цел да кажат "не " на корупцията и да се разгласят против противоречива промяна на правосъдната система, поискана от левицата, съобщи Франс прес, цитира Българска телеграфна агенция.

"Събрахме се тук, с цел да желаяме от водачите да не пипат правораздаването и да се откажат от плана си за промяна ", съобщи един от участниците в митинга в Букурещ, провел се на Университетския площад в центъра на румънската столица.

"Случващото се е позор. Под предлог да подобрят законите за правораздаването, те вкараха членове, които им разрешават да избегнат вероятни наказания ", сподели друга участничка в митинга.

Парламентът, доминиран от социалдемократите, утвърди в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се понижи и че ще бъдат лимитирани прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е извънредно дейна в преследването на национални избранници, обвинени в корупция.

Президентът Клаус Йоханис не е споделил дали ще подпише законите, които бяха подложени на критика от Брюксел и от Съединени американски щати. Новите митинги се провеждат няколко дни, откакто министър председателят Михай Тудосе бе заставен да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов министър председател, евродепутатката Виорика Дънчила, която показва поддръжката си за въпросните закони. Според някои румънски медии в днешните митинги са взели участие даже 50 000 души.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР