Над 30 000 хора с увреждания и възрастни ще получат

...
Над 30 000 хора с увреждания и възрастни ще получат
Коментари Харесай

Осигуряват личен асистент на над 30 000 души

Над 30 000 хора с увреждания и възрастни ще получат услугите персонален помощник и патронажна грижа, оповестиха от общественото министерство. Подобряване на качеството на живот и опциите за обществено включване на хората с увреждания и на възрастните хора е задачата на Плана за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2018-2021 година

Планът бе признат от членовете на Националния съвет за обществено включване. Приоритетни целеви групи включват хората с умствена назадничавост и с психологични разстройства, лицата с разнообразни форми на деменция, възрастните, които не могат да се обслужват сами, както и трайно настанените в държавните психиатрични лечебни заведения.

Според проекта в областите ще бъде развита патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, които са в потребност. Според документа се планува финансирането на превоза и продължение на предлагането на обществени услуги в домашна среда - персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент. Тези две действия са в поддръжка на над 30 000 лица.

В документа е написано, че до 2021 година би трябвало да се закрият 10 профилирани институции за лица с психологични разстройства и с умствена назадничавост, които са с най-лоши условия за живот. От тях ще бъдат изведени към 750 души, за които ще бъде обезпечена качествена грижа и поддръжка в нови услуги в общността.

За идните четири години се планува построяването на 100 нови обществени услуги за над 2100 консуматори.

До 31 януари 2018 година Агенцията за обществено подкрепяне и Националното съдружие на общините в България ще изготвят карта на обществените услуги, които ще бъдат построени в страната.

Планът включва и ограничения за повишение на квалификацията на новите екипи от обществени служащи, които ще вършат подбора и оценката на потребителите при настаняването им в новоизградените центрове за обществени услуги. Документът да бъде разискван от Министерския съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР