Над 30 000 души напуснаха домовете си заради опустошителните наводнения

...
Над 30 000 души напуснаха домовете си заради опустошителните наводнения
Коментари Харесай

Защо жителите на Хюстън не се евакуираха преди урагана "Харви"

Над 30 000 души напуснаха домовете си поради опустошителните наводнения в Хюстън, които не престават след урагана " Харви " - най-мощния, блъснал Тексас за 50 години. Докато четвъртият максимален град в страната се оказа потънал в невиждано количество превалявания, жителите се подготвяха за обстановка, сходна на тази през 2005 година, когато малко след урагана " Катрина " пристигна друга стихия - " Рита ", написа Би Би Си.

" Катрина " лиши живота на съвсем 2000 души в края на август 2005 година, само че за жителите на Хюстън още по-болезнен е споменът за евакуацията, която последва " Рита ".

Сега управляващите в 2.3-милионния Хюстън споделиха на жителите, че би трябвало да останат по домовете си. Причината е в урока, теоретичен след бъркотията при " Рита ". Тогава заповедна за евакуацията накара милиони под паника да изоставен домовете си и огромните градове и аргументи тапи, продължаващи до 20 часа. Според парламентарен отчет от 2006 година близо 60 от 100 смъртни случая в Тексас в резултат на " Рита " са свързани с евакуацията.

Така управляващите се оказаха изправени пред рецензия поради основания безпорядък в часовете преди урагана, вредите от който бяха по-малки от предстоящото. След бедствието щатската организация за реакция при бедствия стартира работа по проекти по какъв начин да се работи при урагани, в това число способи да бъде възобновено електроподаването и по този начин жителите да бъдат насърчени да останат по домовете си, в случай че няма риск за живота им. Местните и щатските управляващи започнаха учения по какъв начин да се понижи трафикът по автомагистралите при всеобщи евакуации.

Фотогалерия: Нивото на водата в Хюстън продължава да се повишава поради урагана "Харви " >

Защо евакуацията в Хюстън можеше да е рискова

Градът е ситуиран едвам на към 15 метра над морското ниво и опитващите се да го изоставен, бягащи от урагана, рискуват да се озоват на наводнени автомагистрали - а колаат е едно от най-опасните места, където човек може да бъде по време на наводняване, сподели Маршал Шепърд от Университета в Джорджия.

Кметът Силвестър Търнър сподели след началото на ураганата, че тапите по наводнени пътища може да доведат до още по-голям брой смъртни случаи. " Може да се стигне до библейско злополучие и това не е пресилване. Ако сложите един милион души в коли на пътя, когато всеки огромен път в региона е под вода, би било злополучие, " сподели депутатът от Камарата на представителите от Тексас Армандо Мартинес.

В региона на Хюстън обаче жителите получиха смесени послания от локални и щатски чиновници - по този начин да вземем за пример губернаторът на Тексас Грег Абът ги ни насърчи да се изтеглят от ниски и крайбрежни региони, без значение че нямаше заповед за евакуация, като по този начин влезе в несъгласие със заповедта на Търнър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР