Над 3.5 млн. EUR струва реставрацията на една от емблематичните

...
Над 3.5 млн. EUR струва реставрацията на една от емблематичните
Коментари Харесай

Желязната църква в Истанбул

Над 3.5 млн. EUR коства реставрацията на една от емблематичните за Истанбул църкви – „ Свети Стефан”, известна още като Желязната черква. По-голямата част от средствата са дадени от турската страна, а България е предоставила на два транша общо 390 000 EUR.

Църквата „ Свети Стефан” е един от най-големите български монументи на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Проектирана е от проектант Ховсеп Азнавур. Металната структура е направена в Австрия от металургичната компания „ Вагнер”. Елементите, които са тежали общо 500 тона, са превозени с трен до турския мегаполис. Дължината на църквата е 32.50 метра, а ширината й е 12.50 метра.

„ Свети Стефан “ е част от опит с построяването на стоманени църкви през втората половина на XIX в. Преносимите стоманени църкви са измислени от британците като задачата е било да се употребяват за отдалечените английски колонии, като да вземем за пример Австралия. Създателят на Айфеловата кула, френският инженер Густав Айфел също създава стоманени църкви, които са изпращани във Филипините и Перу. Днес „ Свети Стефан “ е една от дребното оживели стоманени църкви в света.

Ремонтът на постройката и реставрацията на иконите вътре стартира през 2011 година От тогава до 6 януари 2018 година църквата е затворена за богомолци, защото имаше съществени нарушавания на носещата структура, в резултат на разяждане.

Официалното разкриване на Желязната черква е на 7 януари 2018 година На церемонията ще участват министър председателят на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР