Над 3 000 специалисти по здравни грижи излизат на протест

...
Над 3 000 специалисти по здравни грижи излизат на протест
Коментари Харесай

3000 медицински сестри, акушерки и фелдшери излизат на протест на 12 май

Над 3 000 експерти по здравни грижи излизат на митинг за почтени заплати на 12.05.2018 година (събота) – Международния ден на сестринството, от 11:00 часа, на площад “Независимост” в София.

Организатор е Българската асоциация на експертите по здравни грижи с поддръжката на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето – КНСБ и Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България. В митинга ще се включат експерти по здравни грижи от цялата страна (медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори). Подкрепа са декларирали съсловни и пациентски организации. На митинга ще участва персонално господин Пол Да Рав – общоприет секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации (EFN).

Основните проблеми пред съсловието са дефицитът на фрагменти, неналичието на работещи млади експерти в здравната система, ниските хонорари и неналичието на диференцирано възнаграждение, незадоволителните благоприятни условия за продължаващо образование и кариерно развиване и други, съобщиха от КНСБ.

В момента у нас работят към 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4 000, а са нужни още толкоз. Средната възраст на медицинските сестри е 53 година, а на акушерките – 51 година

На митинга ще бъде прочетена декларация, която е адресирана до ръководителя на Здравната комисия в 44-то Народно заседание, министър-председателя и министъра на опазването на здравето. В нея за залегнали следните съществени претенции:

1. Политическо единодушие за развиване на здравните грижи в България и създаване на национална тактика и проект за деяние до 2021 година

2. Промяна на модела на финансирането на здравната система, която да докара до почтено оценяване на труда ни – стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната.

3. Задължително съблюдаване на Колективния трудов контракт, с цел да се реализира диференцирано възнаграждение на труда ни, съгласно добитата подготовка.

4. Ясна визия за кариерното ни развиване – наложително присъединяване на страната и работодателите в кариерното израстване и продължаващото образование.

5. Приемане на стандарти с явен правилник за нужния брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, по отношение на броя на пациентите в лечебните заведения, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и учебни заведения, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където поставяме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР