Над 270 производители на соларен ток отново поискаха оставката на

...
Над 270 производители на соларен ток отново поискаха оставката на
Коментари Харесай

Малките ВЕИ-та заплашват да блокират пътища

Над 270 производители на слънчев ток още веднъж желаеха оставката на отрасловия министър Теменужка Петкова и на ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов. Те заплашиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути, може да се стигне до блокиране на пътища и даже до заличаване на фотоволтаична централа. Причината за недоволството им е, че дребните ВЕИ-та, изградени с европари по Програмата за развиване на селските райони (ПРСР), получаваха преференциални цени за творби от тях ток, само че след това високите им цени бяха орязани.

Реакцията от Министерството на енергетиката не закъсня. " Този вид производители са били финансирани един път от фонд " Земеделие " и повторно - чрез преференциални цени на тока им. Одитният орган на Европейска комисия регистрира, че това е свръхсубсидиране, което би трябвало да бъде отстранено. В резултат през 2015 година беше изменен Законът за енергетиката. По тематиката се произнесе и Конституционният съд, съгласно който измененията не опонират на конституцията ", съобщи Петкова, която през вчерашния ден посети АЕЦ " Козлодуй ".

Според представителите на дребните ВЕИ-та обаче страната не ползва вярно Закона за енергетиката. Според тях от двойното финансиране би трябвало да бъдат орязани компаниите по така наречен схеми за подкрепяне, само че не и дребните централи, получили пари за плановете си по ПРСР, което е друго.  " Искаме оставката на министъра на министър Петкова и Иван Иванов, тъй като те са позволили неточности с дейности или бездействия по този проблем и от държавната, институционална естрада, изложиха погрешни тези за прикриване на истината и заблуждение на популацията ", съобщи Павлина Трифонова, ръководител на Съюза на европейските производители на зелена сила.

В идните дни следва нова среща сред отрасловия министър и дребните ВЕИ-та, на която въпросът ще бъде разискван още веднъж.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР