Над 267 милиона долара, принадлежащи на бивш нигерийски диктатор, бяха

...
Над 267 милиона долара, принадлежащи на бивш нигерийски диктатор, бяха
Коментари Харесай

Милионите на бивш нигерийски диктатор ще бъдат взети от три държави

Над 267 милиона $, принадлежащи на някогашен нигерийски деспот, бяха иззети от управляващите на разположената в Ламанша островна страна Джърси, оповестява БГНЕС, базирайки се на BBC.
Парите са получени " от корупционни схеми " по време на ръководството на Сани Абача през 90-те години на предишния век, се показва в изказване на Гражданския фонд за възвръщане на активи на Джърси. Средствата са били съхранявани в банкова сметка на фиктивна корпорация, наречена " Доравил ", която е била замразена през 2014 година.
След близо 5-годишна правосъдна борба парите ще бъдат поделени сред управляващите в Джърси, Съединени американски щати и Нигерия. Все още обаче не е ясно на какъв принцип ще бъдат разпределени средствата.
Сани Абача завзема властта в Нигерия през 1993 година и ръководи до гибелта си през 1998 година. Правителството на Джърси е влезнало в контакт с американските управляващи през 2007 година, с цел да стартира правосъдно дело за пране на пари в американски съд. Правосъдното министерство на Съединени американски щати към този момент е конфискувало милиони долари от сметки на диктатора с претекста, че това са средства на Абача, които той е " изпрал ". Парите обаче са единствено част от милиардите долари, които се допуска, че са откраднати и изпрани в непознати страни по време на ръководството на нигерийския деспот.
Миналата година швейцарските управляващи върнаха 300 милиона $ на държавното управление на Нигерия, откакто откриха, че средствата в банкови сметки в Швейцария са били откраднати от публични фондове в африканската страна. Те ще бъдат разпределени сред 300 000 нигерийски семейства през идващите 6 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР