Над 2500 улични котки в Пловдив са били заловени и

...
Над 2500 улични котки в Пловдив са били заловени и
Коментари Харесай

2500 улични котки в Пловдив са минали под ножа

Над 2500 улични котки в Пловдив са били хванати и откарани в зооветеринарния комплекс на 4-и километър. Там са претърпели хирургични интервенции. Всяка от тях е била кастрирана, обезпаразитена и маркирана, а по-късно върната на мястото, където е била хваната.
В акцията се присъединил екип от фондация "Помощ за животните ", както и ловци от зооприюта. Общината наела специфичен външен екип, който против възнаграждение направил броене на бездомните котки. След бясно гонене по шубраци, дупки и междублокови пространства било конкретизирано, че в Пловдив скитат 7032 писани, оповестява "24 часа ".
"Хората обикаляха целия град дни наред. Това е комплицирано и тежко занятие, защото котките се крият. По специфична методика и формула пресметнаха почти техния брой ", изясни Йорданка Цонева от дирекция "Екология ". Според нея данните са нужни, с цел да знаят по какъв начин да понижат популацията им. По думите й броят на скитащите котки е намалял доста. Преди 2 години те били над 10 000. Кастрацията никога не нарушавала инстинкта им да ловят мишки. Бълхите и паразитите по тях пък умирали, откакто ги обработят със специфична пудра.

За разлика от домашните кучета, стопаните на котки не са задължени да ги записват и да заплащат годишна такса в размер на 30 лв.. "Ако някои от тях обаче желаят, могат да ги закарат при ветеринарен доктор, с цел да им издаде паспорт и да им постави чип против възнаграждение ", уточни Цонева.

Тя подсети на притежателите на домашни кучета, че до края на март би трябвало да внесат годишната такса от 30 лв.. Всяко от тях би трябвало да има вграден чип, който съдържа информация за осъществени операции и имунизации.

Бездомните кучета в Пловдив били 675. Нито едно животно от приюта не било евтаназирано.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР