Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за

...
Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за
Коментари Харесай

250 проверки в магазинната мрежа извърши КЗП в „Черния петък”


Над 250 инспекции в комерсиалната мрежа е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) на вчерашния „ Черен петък ”. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ Седмицата ” по „ Дарик ” радио.

„ Случаите на нарушавания не са доста, само че те още веднъж демонстрират, че не би трябвало да се предоверяваме на леко истеричните нотки, които се долавят в множеството анонси, реклами, предложения към потребителите да се включат в тази акция. Има задоволително време, в това число и преди Коледа и Нова година, с цел да преценяват хората рационално и обективно до каква степен ще платят същински ниска цена за това, което ще отидат да си купят ”, означи Маргаритов.

Председателят на КЗП добави, че не е изключено и през тази година контролният орган да откри, че сходно на миналата някои търговци са вдигнали изкуствено цените директно преди старта на акцията и в петък афишират примерно 30% понижение.

„ Потребителите би трябвало да знаят, че даже понижението да е действително, това не значи безусловно, че цената ще е по-ниска, в сравнение с друго място, където процентът отстъпка е по-малък или търговецът въобще не се е присъединил в акцията „ Черен петък ”. Това е комерсиална политика на всеки обособен състезател на пазара ”, изясни Маргаритов на въпроса на водещия Кирил Вълчев допустимо ли е търговецът да вдигне цените за 30 дни и да съблюдава условията на закона и след това да върне постоянните цени на стоките, като разгласи понижение за „ Черния петък ”. „ Сърцевината на акциите за понижения изобщо е, че хората не би трябвало да не помнят, че те заплащат цена, а не %. Затова съветът е да съпоставят офертите точно от тази позиция ”, добави ръководителят на КЗП.

Маргаритов бе безапелационен, че масираните акции за понижения и минималните наличия от рекламираните артикули съставляват нелоялна комерсиална процедура. „ Има колорит при слагането на надпис „ лимитирани количества ”. От огромно значение е каква предварителна акция е направена от страна на търговеца, с цел да притегли потребителите в своя магазин. Когато е разгърнал масирана акция с брошури, анонси в електронни медии и тя е достигнала до десетки и стотици хиляди хора, а в комерсиалния обект зареждането е да речем три шалчета, това явно ще е нелоялна комерсиална процедура ”, разяснява той.

В „ Седмицата ” по „ Дарик ” Димитър Маргаритов напомни, че в акции от вида на „ Черния петък ” търговците нямат право да лимитират което и да е право на потребителите по закон. Хората би трябвало да внимават да не бъдат подтикнати да си купят нещо ненужно, в това число в комплект с мечтана от тях стока, с цел да я получат на понижена цена. Не е рационално да се подписват и контракти за услуги единствено поради опцията да си купим при по-изгодни условия нещо, към което те са „ прикачени ”.

За да не се окажем сюрпризирани с спомагателни такси, е значимо да проучим авансово изискванията, обърна внимание Маргаритов. „ Винаги би било нарушаване, в случай че търговците не дават информация. Хората би трябвало да са авансово осведомени в какви спомагателни разноски биха влезнали, в случай че решат да върнат стоката, да заплатят в допълнение заради по-голямата натовареност на куриерите и прочие Могат да се вършат такива модулации, само че въпросът е да не са незнайни за потребителите и да не им стават ясни чак, когато пристигна някой и изиска от тях още 10-20 или повече лв. за нещо, което не са заели ”, обясни ръководителят на КЗП.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР