Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и

...
Коментари Харесай

Мобилни адвокати ще консултират социално слаби и роми |

Над 250 представители на уязвимите обществени групи в дребните и отдалечените региони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ - включително жертви на домашно принуждение, дами, деца и представители на малцинствени общности.

Това стана ясно по време на откриващата конференция по плана на Национално бюро за правна помощ „ Подобряване на достъпа до правораздаване на лица, живеещи под прага на беднотия със специфичен фокус върху дами, деца и ромската общественост “, който се финансира от Норвежки финансов механизъм 2014-2021. Партньор по плана, който ще се реализира в идващите 36 месеца, е Норвежката правосъдна администрация.

За задачата ще бъдат основани мобилни екипи от юристи и ромски посредници в трите области, които ще дават първична правна помощ и ще покачат информираността на популацията във връзка с отбрана на правата им.

В събитието на място и посредством видеоконферентна връзка присъединяване взеха зам.-министърът на правораздаването и началник на Програмния оператор по Програма „ Правосъдие “ проф. Николай Проданов, ръководителят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева, заместник-омбудсманът Елена Чернева, представители на Норвежката правосъдна администрация, представители на институциите, неправителствени организации и юристи от страната.

„ Очаква се случаите с принуждение да бъдат докладвани на способените органи, а на потърпевшите да се окаже и психическа помощ “, съобщи ръководителят на плана адв. Диляна Гитева.

В рамките на плана ще бъде създадена онлайн платформа, посредством която ще се реализира първоначални правни помощ, като е планувана и опция съвещания да се вършат и на анонимни консуматори при декларирано тяхно предпочитание.

Основната цел е да се усъвършенства достъпът на жителите, живеещи под прага на беднотия до първична правна помощ, а също НБПП да разгърне обсега на активността, си с цел да стигне до новите целеви групи.

„ Ще работим за основаване на добър координационен механизъм за отбрана на жертви от домашно принуждение и принуждение по сексуален симптом с общините, обществените служби, съда, прокуратурата и локалните структури на Министерство на вътрешните работи “ за в този момент в пилотните центрове, като задачата е този механизъм да проработи в цялата страна, съобщи Наталия Илиева, ръководител на НБПП.

Заместник-омбудсманът Елена Чернева акцентира, че тематиката за домашното принуждение е в дневния ред и на омбудсмана и увери, че ще се търсят взаимно пътища и решения, които да доведат в дълготраен проект до мечтаната устойчива смяна за отбрана правата на жителите от уязвимите обществени групи.

Ивар Армстад от Норвежката правосъдна администрация изясни, че даването на правна помощ на уязвимите групи е предизвикателство, пред което са изправени и сътрудниците му в Норвегия. Той бе безапелационен, че работата по плана ща ускори двустранните връзки сред НБПП и Норвежката правосъдна администрация.

Проф. Николай Проданов пожела триумф на плана и акцентира, че неговото осъществяване е от особена значимост за осъществяване на общите цели сложени от Министерството на правораздаването и норвежките сътрудници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР