Над 250 отговора в минута: Онлайн запитването на Европейската комисия

...
Над 250 отговора в минута: Онлайн запитването на Европейската комисия
Коментари Харесай

Лятното часово време – за всички или за никого

Над 250 отговора в минута: Онлайн запитването на Европейската комисия дали да бъде отстранено лятното часово време се трансформира в същински шлагер, установи Дойче веле. 
Но какво ще стане откакто гласуването завърши?


Онлайн запитването на Европейската комисия стартира на 4-ти юли и ще продължи до 16 август, написа News.bg. Какво следва след края на гласуването? Еврокомисарката Виолета Булк дава отговор на този и други въпроси в изявление за " Зюддойче Цайтунг ". Ето някои от по-интересните моменти.

Дали самата тя към този момент е гласувала? Да, гласувала е, само че избира да резервира отговора си в загадка, тъй като това си персонално нейна работа, отговоря еврокомисарката Виолета Булк. След което разяснява, че запитването е открита консултация на EК. Комисията кани европейските жители да споделят какво мислят за лятното часово време: да бъде ли то непокътнато и ли да бъде отстранено.

Еврокомисарката прибавя, че Европейски Съюз не " господства " над времето. Страните от Съюза сами избират в коя часова зона да се намират - по този начин ще остане и отсега нататък. Тя напомня също, че има избрани правила за лятното и зимното часово време, които Европейски Съюз е приел през 1980-те. Тогава е решено, че страните-членки би трябвало да завъртат стрелките на часовника по едно и също време. Защото в случай че го вършат всяка когато си изиска, нямаше да има общ пазар. А общият пазар е най-важното достижение на Европейски Съюз.

Запитването на Европейска комисия очевидно е събудило доста огромен интерес, тъй като страницата постоянно не се отваря... - Такива неща се случват, когато някоя от консултациите ни се радва на необятен публичен интерес, показва Виолета Булк. ИТ-експертите обаче се справяли с казуса. " През първите 3 дни от запитването получихме повече от половин милион гласа. Към момента идват по 250 отговора в минута. Всеки глас е значим ", споделя евкрокомисарката. И изяснява, че не е сложена възрастова граница за присъединяване в допитването. Въпросите са преведени на всеки от формалните езици в Европейски Съюз, само че всеки жител може да гласоподава единствено по един път. " Освен това, техническият отдел се старае да спре автоматизираното попълване на въпросника от тъй наречените " ботове ". Подобни трикове биха опорочили резултатите ", споделя Виолета Булк пред ЗЦ.

Дали Европейската комисия може да задължи всички страни от Европейски Съюз да отстранен лятното време? - Откритата консултация е част от обща оценка на лятното часово време, напомня еврокомисарката.

Нужно е единно решение

Тази оценка е нужна поради редица запитвания от Европейския парламент, страните от Европейски Съюз и европейските жители. " Комисията има обаче законовото право да задължи всички страни в Европейски Съюз да отстранен лятното часово време ", показва Виолета Булк.

Според някои неофициални запитвания в Интернет, две трети от участниците желаят лятното часово време да бъде отстранено. Може ли да се приказва за сходна наклонност и при запитването на Европейска комисия? - Гласуването ще продължи до 16-ти август, припомня еврокомисарката. За резултатите Европейска комисия ще осведоми откакто то завърши.

" Едно обаче би трябвало да е ясно: нуждаем се от общо решение. Или всички страни-членки ще завъртат стрелките на часовника напред, или нито една. Иначе ще нарушим салдото на европейския пазар. Бихме навредили както на огромните компании, по този начин и на елементарните жители. Затова питаме европейците дали желаят лятното часово време да се резервира или отстрани на територията на целия ЕС ", акцентира Виолета Булк.

А какво, съгласно нея, с изключение на единното решение за времето, е належащо, с цел да действа Европа? - " Мир - в мислите, в сърцата и в държанието ни. Ако има мир, всичко останало ще последва. Не бива да губим време, а би трябвало да работим дружно за един Съюз, който закриля и поддържа европейците ", обобщава в изявление за ЗЦ еврокомисарката Виолета Булк./ news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР