Над 250 изпълнители от Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и

...
Над 250 изпълнители от Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и
Коментари Харесай

Над 250 изпълнители в „Балканът пее и разказва в Елена”

Над 250 реализатори от Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица се включиха в празника „ Балканът пее и споделя “ в Елена.

Пъстрото шествие на участниците потегли от Даскалоливницата по основната улица до централния площад на града. Кметът инж. Дилян Млъзев тържествено издигна знамето на празника под звуците на песента „ Хубава си моя, горо “ в осъществяване онлайн от хор „ Полифония “ към Народно читалище „ Напредък-Елена-1863 “. В приветственото си слово кметът посочи, че празникът „ Балканът пее и споделя “ е неповторим в българската съкровищница от празници и фестивали със своята дълголетна история, с обичаи, съхранени и развивани през годините от родолюбиви и надарени балканджии. Празникът на дружеските градове почете зам.-областният шеф инж. Детелина Борисова.

Идеята за общия празник е на еленчани, градът семейства и първото му издание през юни 1974 година

Акцент в тазгодишното му издание е дефилето на достоверни национални носии от балканските градове – мъжка, дамска и детска. Много от детайлите на тази красота българска мъчно са оживели през годините. Похвално е, че през днешния ден младите могат да я извадят от старите ракли и да я покажат в цялата й хубост.

Близо четири часа продължи празничната стратегия, в която всеки град сподели благосъстоянието на фолклора и гения на изпълнителите. Наградени бяха и спечелилите от фотоконкурса „ Мой град, моя горделивост “.

По традиция празникът приключи с тържествено предаване на знамето на идващия хазаин – град Дряново, което одобри секретарят на общината Мирослава Лилова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР