Над 25 плетачки от групата Плетем за българските деца“ се

...
Над 25 плетачки от групата Плетем за българските деца“ се
Коментари Харесай

Село Радиново посрещна първия събор на плетачките за българските деца

Над 25 плетачки от групата „ Плетем за българските деца “ се събраха в пловдивското село Радиново за първия си общ брой.

Жените плетат играчки, които се закупуват благотворително през страничката „ С религия в положителното – Подари вяра “. Всеки, който желае да зарадва дете, като помогне на друго, може да избере подарък от страничката, да преведе пари непосредствено по дарителската сметка на идея, подкрепяна от плетачките, и да получи играчката, откакто покаже платежното. Средно на година през страничката се поръчват играчки за към 20 000 лева Момичетата въобще не знаят какъв брой още се събират от техните творби на благотворителните базари, за които постоянно изпращат плетива.

В Радиново доста от дамите, обединени от идеята да оказват помощ с гения си на заболели деца, се видяха онлайн за първи път. Дойдоха от Пловдив, София, Варна, Враца, Асеновград, Стара Загора, Павликени... Събра ги в дома си Магдалена Делева, админ на групата. Докато плетяха, дамите обменяха хрумвания, препоръки, прежди и мемоари за началото.

„ Преди да създадем тази група, бяхме в друга, където плетяхме одеяла. Аз изплетох един миньон, който, като се сетя в този момент, ми е толкоз комичен. Изобщо не имах вяра, че някой ще го вземе. Но го изиска една жена. Обясних й, че членувам в група, в която плетем благотворително и би трябвало да преведе парите по сметката на момче, на което тогава помагахме. Жената ми показа, че и тя е от същата група ", спомня си Нели Христова от Пловдив, една от най-активните плетачки.

Миньонът се оказа закупен от Милка Белюкова. „ Внукът ми още спи с него, а към този момент е в седми клас “, издава историята му Милка, също пристигнала на сбора.

След това Нели занесла два миньона на благотворителен базар и безусловно ги сграбчили от ръцете й. „ Тогава разбрахме, че най-вече се търсят играчки и всички се преквалифицирахме към тях “, продължи за началото Нели.



Част от играчките, изплетени за българските деца, театралничат за фотография.

Магдалена Делева се сети какъв брой мъчно е било с даренията на прежди първоначално. „ Ходих да запитвам в една компания и безусловно ме изгониха “, споделя тя. Сега се намират донори за групата, само че нерядко самите дами с изключение на труд, подаряват и прежда. Често пращат и колета за лична сметка, изключително за благотворителни базари. Затова и самата група се нуждае от донори.

Колкото повече, толкоз повече деца ще бъдат зарадвани с вълшебни играчки, които оказват помощ на техни връстници. Търсят се и плетачки, тъй като поръчките се усилват, а дамите не. Но гледат да не оставят разочаровано дете.



На сбирката дамите възнамеряваха плетивата си за... Коледа. И за няколко базара за дела, които желаят да поддържат. Вече изпратиха плетивата си за базара за Ивелина Димитрова във Варна. През септември ще има техни произведения и на базарите за Инес Иванова във Враца и Божидар Илиев в София. Ще се опитат още веднъж да оказват помощ на Георги Балински, за който се приготвят два базара до края на година. Ще оказват помощ и на Денислав Койчев, който поддържат от първия ден от основаването на групата.



Снимка край знамето и играчките, преди да се извие обичайното за всеки общ брой хоро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР