Над 230 учени от 39 университета идват в Пловдивския университет

...
Над 230 учени от 39 университета идват в Пловдивския университет
Коментари Харесай

230 учени идват на Паисиевите четения

Над 230 учени от 39 университета идват в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ за научната конференция „ Паисиеви четения “, която стартира на следващия ден. Престижният конгрес е юбилеен, отдаден на 45 години от основаването на филологическите специалностие, заяви зам.-деканът доцент доктор Елена Гетова. И добави, че се следи удвояване на участниците по отношение на предходни години. В „ Паисиеви четения 2018 “ ще се включат 232 учени от 39 университета и научни института от 13 страни: България, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Унгария, Гърция, Турция, Франция и Испания.

Още при самото разкриване на конференцията на следващия ден, 8 ноември, от 10:00 ч. в Аудитория 6 на Ректората на ПУ, след приветствените слова на ректора на университета проф. доктор Запрян Козлуджов и декана на Филологическия факулет проф. д.ф.н Вера Маровска, на публична гала от 10:30 до 11:40 ч. ще бъдат наградени изявени преподаватели филолози. Веднага след награждаването от 11:40 до 12:00 ч. се открива изложбата „ Черно-бели следи от един разноцветен живот “, отдадена на 100-годишнината от рождението на българския посланик, кино продуцент, сценарист и режисьор, сценичен режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, академични учител, публицист, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). На откриването ще участват брачната половинка на Увалиев – Соня Рув, и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „ Св. Климент Охридски “ доцент доктор Огнян Ковачев.

Следващите събития в програмата са представянето на сборниците „ Научни писания. Филология. Паисиеви четения 2017 година “ от техния виновен редактор доцент д.ф.н. Жоржета Чолакова и разкриване на академична книжарница, в която преподаватели ще продават и подаряват свои книги. След съвещанията по секции в следобедните часове на 8 ноември от 17:30 до 18:30 ч. в Заседателната зала на Ректората ще бъде открит и Академичен салон, който ще показа настоящата научна продукция на преподаватели от Филологическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “.

В рамките на конференцията е включена секция, отдадена на 40 години от откриването на славистиката в университета. Тя ще бъде открита на 8 ноември от 13:30 ч. в зала „ КОМПАС “ на Ректората от господин Деян Костич – първи секретар на посолството на Република Сърбия в България, госпожа Дагмар Остршанска – шеф на Чешкия център в София, и господин Ярослав Годун – шеф на Полския институт в София.

Катедра „ Руска Филология “ отбелязва 45 години от основаването си и при откриването на Секция „ Руски лингвокултурен дискурс: хипотези, направления, мостове “ на 9 ноември от 9:00 ч. в Университетска библиотека в читалня „ Природоматематически науки “ привествени слова ще насочат специфични посетители от Московски държавен университет „ М. В. Ломоносов “, Тракийски университет „ Демокрит “, Комотини, Гърция, и ПУ „ Паисий Хилендарски “.

На 9 ноември от 10:00 в 1-ви езиков кабинет ще се организира и Кръгла маса по ономастика, отдадена на 45-годишнината на Филологическия факултет и на 110 години от рождението на акад. Владимир Георгиев – български академик, лингвист и съставител на речници и енциклопедии, основен редактор на сп. „ Български език “ и на сп. „ Балканско езикознание “ и на „ Кратка българска енциклопедия “ и енциклопедия „ България А-Я “. Като началник на екипа, основал „ Правописен речник на българския литературен език “ през 1945 година, Георгиев е измежду основателите за основаването на актуалния български правопис. Участва в съставянето на 3 тома от „ Български етимологичен речник “ през 1971-1986 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР