Над 23 000 жалби и сигнали са постъпили през миналата

...
Над 23 000 жалби и сигнали са постъпили през миналата
Коментари Харесай

КЗП: „Най-често помощта ни се търси по повод неуредени рекламации за дефектни стоки“

Над 23 000 тъжби и сигнали са постъпили през предходната година в Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), заяви ръководителят Димитър Маргаритов по Радио „ Фокус “. Той посочи, че част от тях са подадени след направена консултация на телефона на потребителя, където позвъняванията са били над 13 000.

По-голямата част от жалбите касаят рекламации на дефектни артикули – мобилни телефони, преносими компютри, таблети, аудио-видуална техника, дрехи и други Най-често потребителите прибягват до помощта на КЗП, откакто търговецът е отказал да одобри рескламацията им или да я удовлетвори според планувания в закона ред.

При толкоз дейна връзка сред жителите и институцията от време на време има и неоснователни недоволства, само че множеството са резонни. Част от тях се вземат решение във взаимоотношение с други институции. „ Има случаи, в които се постанова намесата на други контролни или регулаторни органи “, сподели Маргаритов. Той даде образец с оставащия най-чувствителен бранш – този на телекомуникациите, където жалбите са към 30%. „ Понякога се постанова, с цел да можем да решим случая, в случай че става въпрос за рекламация за погрешно изчислена сметка или неприятно качество на услугата, да работим взаимно с сътрудниците от Комисията за контролиране на известията “, добави ръководителят на КЗП. Секторът на естествените монополисти също постанова намесата и на други институции, най-често Комисията за енергийно и водно контролиране. „ По останалите сегменти от пазара се оправяме сами – когато има недоволства за нелоялни търговски практики, за нарушавания при туристическите услуги. Мисля, че съумяваме в по-голямата част от случаите да удовлетворим основателните тъжби и да наложим надлежно наказания на нарушителите “, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП сподели още, че доникъде на идната година би трябвало да бъдат утвърдени и признати разпоредбите на Новата договорка за потребителите на равнище Еврокомисия и Европарламент, с цел да стартира въвеждането им в националните законодателства на държавите-членки. Преди това до края на тази година във всички от Европейски Съюз ще бъдат извършени така наречен „ Диалози с потребителите “ с присъединяване на браншовете и неправителствените потребителски организации, първият от които се състоя у нас през месец май. „ Целта е да се види какви други оферти и какви бележки биха могли да имат представителите на тези организации, с цел да се стигне до най-оптималната форма, в която да бъдат признати новите правила “, добави Маргаритов.

От финала на диалога с Маргаритов стана ясно, че и през лятото Комисията ще бъде налична посредством всички канали за връзка с нея. През юли функциониращият към КЗП Европейски потребителски център започва осведомително турне с еднодневни приемни за съвещания в разнообразни обитаеми места по морето. Същевременно инспекторите на КЗП ще реализират инспекции в туристическите обекти и комерсиалната мрежа, както и услугите на плажа за съблюдаване на законодателството от страна на търговците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР