Над 220 участници са се записали до този момент за

...
Над 220 участници са се записали до този момент за
Коментари Харесай

Бургаски таланти ще има на Фолклорен изгрев

Над 220 участници са се записали до този миг за обичания на младите реализатори Национален музикален фестивал " Фолклорен изгрев “, хазаин на който е Grand Mall. 13-то издание на фолклoрния празник ще изпъстри с темп и въодушевление комерсиалния център във Варна от 16 до 18 ноември. Очакват се и още участници, а техният рекорден брой се дължи на все по-силния интерес към всяко последващо издание – претендентите за актуалното издание желаеха да се запишат още след приключването на пролетното издание.

Талантите ще се състезават за влиятелните оценки пред жури от уважавани реализатори и преподаватели – престижи в българската фолклористика. 13-то издание на " Фолклорен изгрев “ е още веднъж под патронажа на кмета на регион Младост във Варна Христо Христов.

" Фолклорен изгрев “ е фестивал със спортен темперамент за реализатори от разнообразни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и възпитаници от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални учебни заведения по фолклор и музика, студенти и самодейци от националните читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще показа солови реализатори и групи в 6 съществени посоки: вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Председател на журито ще е  още веднъж акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. доктор Тодор Киров – декан на катедра " Музикален фолклор “ в АМТИИ - Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент " Фолклорна музика “ в БНР и диригент на хор " Космическите гласове на България “, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за национална музика на Българското национално радио, доктор Данислав Кехайов - национален артист и шеф на Анамбъл " Пирин “ - Благоевград. В журито ще бъдат също обичаните реализатори Ивайло Герасимов – артист и Темелко Иванов – реализатор на дудук от оркестъра на Ансамбъл " Тракия “, както и Димитричка Кателиева – дълготраен ръководител на Дружеството на хореографите във Варна.

Младите артисти, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и доста специфични награди. Неоценима помощ на фестивала за следващ път оказва огромният обожател на фолклора, кметът на регион Младост във Варна Христо Христов. Той е обезпечил три парични награди - за фолклорна група, за самостоятелен реализатор и за осъществяване на ария от македонската фолклорна област.

Началото е в петък, 16 ноември, от 10 часа.

От Варна и Черноморието са най-вече от претендентите за премиите на фестивала. Амбиции да бъдат видяни и оценени имат учениците от Средното учебно заведение за филантропични науки и изкуства (СУ за ХНИ) " Константин Преславски “ във Варна, от ОУ " Антон Страшимиров “ и Националното учебно заведение по изкуства " Добри Христов “ във Варна, където обичайно се приготвят отлични фолклорни артисти и инструменталисти. Заявки са изпратили реализатори от областите Силистра, Добрич, Велико Търново, Шумен, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана и др.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР