Над 21% от икономиката у нас е в сивия сектор

...
Над 21% от икономиката у нас е в сивия сектор
Коментари Харесай

Сивият сектор у нас генерира 23 млрд. лева

Над 21% от стопанската система у нас е в сивия бранш и генерира към 23 милиарда лв., демонстрират данните на КНСБ. Синдикатът показа свое изследване за сивата стопанска система на специфичен конгрес за недекларираната претовареност, в който участваха финансовият министър Владислав Горанов и общественият министър Деница Сачева.

Според КНСБ, най-тежка е обстановката с всеобщото обезпечаване на минималната работна заплата. Всяка майка, която е обезпечавана на такова трудово заплащане, губи към 4800 лв. за интервала на майчинство. Натрупаните пари за пенсии на хора на минимални заплати, които в действителност получават останалите по различен контракт, са към 50 000 лв. по-малко. Едни от секторите с най-голям % на сива стопанска система остават строителството и автосервизите, демонстрират данните на синдиката.
Над 80% от автосервизната активност е на сиво, а това води след себе си и редица опасности на водачите и участниците в придвижването.

Затова от КНСБ упорстват за законодателни промени в Кодекса на труда, Кодекса на общественото обезпечаване и Закона за публичните поръчки, с които да се даде правна гаранция за ограничение, понижаване и изцяло унищожаване на практиките на недекларираната претовареност.
Имаме доста благоприятни условия и нашето законодателство би трябвало да отговори в подзаконовите си документи, настоя Пламен Димитров и уточни, че в региона на строителството, земеделието и търговията се оферират най-малко 20 ограничения за промени в битката със сивата стопанска система.
В умозаключение от КНСБ настояха още за промени в Наказателния кодекс, с което да се криминализира неплащането на осигурителните вноски.

В полемиката се включи и министър Владислав Горанов. Който съобщи, че Национална агенция за приходите би трябвало непрестанно да се бори със сивите обороти. По думите му точно поради това се приела така наречен " Наредба номер 18 ", обвързвана с касовите апарати. Според него тази разпоредба основава инструментариум в интерес на приходната администрация.
Горанов счита, че би трябвало да има по-голямо гражданско схващане и непоносимост към сходно държание.

Според Деница Сачева " всеки един български жител би трябвало да има непоносимост към сивата стопанска система ". Оказа се, че данните на МТСП за сивия бранш се разминават с тези на КНСБ. Сачева цитира ниво от 15,9% недекларирана претовареност. Това даже било под междинното европейско ниво, което е към 16,3 %.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР