Над 2000 спортисти от 71 държави ще пристигнат в България

...
Над 2000 спортисти от 71 държави ще пристигнат в България
Коментари Харесай

Над 2000 спортисти пристигат у нас за участие в първата в историята Световна младежка лига по карате

Над 2000 спортисти от 71 страни ще дойдат в България за присъединяване в първата в историята Световна младежка лига по карате, която ще се организира от 25 до 27 май в "Арена Армеец " в София.

Надпреварата е за състезатели сред 12 и 18 години, а също така е подготовка за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина) през септември. Това е и най-масовото като присъединяване и организация съревнование по карате провеждано в България.

Битките стартират в петък (25 май) от 18.00 до 21.00 часа, а в събота и неделя (26 и 27 май) са от 8.30 до 18.00 часа. Входът за фенове е свободен.

"Това е най-голямото съревнование, правено в България. Радваме се, че карате влезе в олимпийската стратегия за Токио 2020. По организацията Световната младежка лига работим интензивно от една година. Имаме и упоритости да спечелим медали ", сподели Борис Николов, общоприет секретар на БНФК.

Организатори са Българската национална федерация по карате, Министерство на младежта и спорта, София - Европейска столица на спорта 2018, с поддръжката на застрахователна компания Лев Инс.
Участниците са разграничени в три възрастови групи Ц деца (12-13 години), кадети (14-15 години) и младежи (16-17 години). Те ще се състезават в дисциплините ката и кумите самостоятелно по категория за всяка възраст при девойките и при момчетата. Само при най-големите се дават точки за класиране на младежката олимпиада.

"Това е доста съществено мероприятие, което не е правено до момента в България. Подготовката мина добре, няма контузени състезатели. Надяваме се на медали. При 16-17-годишните българските състезатели са извънредно мощни ", съобщи Борислав Иванов, старши треньор на националните тимове.

В София ще дойде Лука Валдези - член на Техническата комисия към Международната федерация по карате, който е супервайзер на надпреварата.

Следващият кръг от Световната младежка лига е в края на юни в Умаг (Хърватия), а по-късно предстоят стартове в Канкун (Мексико) и Венеция (Италия).

Българският отбор включва 60 състезатели. С най-големи шансове за присъединяване в Буенос Айрес са международната вицешампионка за кадети Ивана Каменова (КК Никон, София) и европейският първенец за кадети Радослав Вакарелов (КК Ронин 11, София).

"Преди две седмици навърших 16 години и към този момент съм в новата за мен категория 53 кг. Това ще бъде първото ми съревнование в тази категория и желая да покажа на какво съм способна ", сподели Ивана Каменова.

"Подготвен съм добре и не мисля, че ще бъде проблем да стигна до медалите. Мога да победя всеки ", съобщи Радослав Вакарелов.

Преди 10 дни в Нови Сад (Сърбия) се организира европейското състезание по карате, където България зае влиятелното пето място отборно при дамите в дисциплината кумите. Тимът беше в състав Александра Стублева, Ивет Горанова, Кристина Свиленова и Виктория Росева.

"Загубихме от Швейцария на полуфиналите и от Хърватия в разногласието за третото място. Но класирането ни е доста положително, тъй като за първи път играем в този състав. На международното състезание през ноември в Мадрид желаеме да се представим по-добре ", разяснява Александра Стублева.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР