Над 2000 жертви, множество ранени и десетки хиляди останали без

...
Над 2000 жертви, множество ранени и десетки хиляди останали без
Коментари Харесай

Защо Мароко приема помощ само от 4 държави след катастрофалното земетресение

Над 2000 жертви, голям брой ранени и десетки хиляди останали без дом посред големите опустошения - това са следствията от земетресението в Мароко на 8 септември, описвано от очевидци като всеобхватно злополучие от невъобразим мащаб за страната.

Докато спасителите се пробват да открият оживели хора под руините обаче, държавното управление на Мароко се оказва в странната обстановка да стопира препоръчаната задгранична помощ.

До този миг са признати публични дарения и екипи единствено от 4 страни - Испания, Англия, Катар и Обединените арабски емирства. В същото време, оферти за изпращане на спасители, медици и помощи идват от доста други държавни ръководители, само че остават без отговор.

Al Jazeera цитира известие от мароканското Министерство на вътрешните работи, съгласно което претекстът за отхвърли на задгранична поддръжка е, че " неналичието на съгласуваност би била контрапродуктивна ".

Френският президент Еманюел Макрон към този момент разгласи, че страната е мобилизирала " всички механически и предпазни екипи, с цел да могат да се намесят, когато мароканските управляващи преценяват, че ще са потребни ".

Обща позиция на Франция, Италия и ръководителите на Световната банка, МВФ, Африканския съюз и Европейския съюз също заявява подготвеност за активизиране на механически и финансови запаси в помощ на бедстващите хора в Мароко.

Съединените щати и Израел също обявиха, че желаят да поддържат потърпевшата страна

Алжир, който има история на конфликтни връзки със Мароко, отвори въздушното си пространство за първи път от 2 години, с цел да може филантропичните и евакуационните полети да минават през него.

И Турция, и Саудитска Арабия са изразили предпочитание да вземат участие в поддръжката за бедстващите марокански градове.

До неделя обаче Рабат не беше отправил публично искане за задгранична помощ.

В Германия, където бяха подготвени незабавно да изпратят избавителни екипи за Мароко, към този момент не чакат да бъдат изпратени зад граница.

Диаспората на Мароко във Франция наброява над 1,7 млн. души, като към 670 000 са с двойно поданство. Страната е и на второ място в класацията за генезис на имигрантите във Франция след Алжир.

Отношенията сред Париж и Рабат обаче са обтегнати през последните няколко години поради абсурда Pegasus, при който се разкри, че мароканските управляващи са подслушвали персоналния телефон на Макрон благодарение на израелска компания, разяснява Le Figaro. Допълнително напрежение се демонстрира и поради отхвърли на Мароко да съблюдава споразуменията за депортиране на незаконни мигранти от Франция.

Кралят на Мароко Мохамед VI беше " основен воин " на следствие на The Economist, съгласно което монархът е отсъствал от родината си в продължение на 200 дни през 2022 година, с цел да пътува в Африка и в Европа в компанията на двама братя - ММА-бойци. Един от цитираните източници в публикацията - някогашен държавен чиновник - приказва за Мароко като за " аероплан без водач " през април 2023.

" Мароканските управляващи знаят тъкмо какво можем да изпратим, типа на помощта и графика. Ние сме на тяхно разположение. Ще доставим всичко, което бихме могли. Ако я изискат, помощта ще бъде изпратена. Правим всичко, което можем ", споделя още Еманюел Макрон.

Независимо от неналичието на публично позволение, френски избавителни екипи са пристигнали в Маракеш, с цел да оказват помощ на локалните хора.

Пред BFMTV пожарникарят Патрик Вилардри, който взе участие в интервенцията, споделя, че е решил да замине по-малко от 24 часа, откакто научава за труса.

" Дойдохме с четири кучета, носихме по една чанта на гърба, единствено храна за животните, и по-късно се свързахме с хората и започнахме да работим с тях. Това е първият случай, в който се намесваме, до момента в който няма апел за интернационална помощ. Ако бяхме чакали зелена светлина от управляващите... когато видите постройките - тук няма бетон, единствено плява, пръст и глина ", споделя той.

На място работят и други задгранични екипи, които обаче са част от мрежите на Червения кръст и Червения полумесец - Китайското поделение на благотворителната организация да вземем за пример разгласи, че ще изпрати 200 000 $ за незабавна филантропична помощ, а китайски медици работят на терен.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР