Над 2000 българи умират всяка година от рак на пикочния

...
Над 2000 българи умират всяка година от рак на пикочния
Коментари Харесай

Над 2000 българи умират от рак на пикочния мехур всяка година


Над 2000 българи умират всяка година от рак на пикочния мехур. Това разгласи ръководителят на Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов по време на събитие през днешния ден в Южния парк в София. В страната доста малко се приказва за този тип рак, а той е петият най-често срещан в Европа, сподели той. Много е подъл, тъй като покосява хора от всички възрасти – мъже, дами и деца, изясни Таушанов.
По този мотив Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) стартира акция за битка и предварителна защита против рака на пикочния мехур. Асоциацията провежда през днешния ден стартирането на мехури и огромен балон в Южния парк в София. Балонът обикаля цяла Европа и идва в България, като част от акцията за месец на осведомеността за рака на пикочния мехур на Европейската коалиция на пациентите с рак (European Cancer Patient Coallition). Всяка година в Европа се записват повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, сочат данните.

Ракът на пикочния мехур е едно от най-честите злокачествени болести в урологията. Туморите при него се подреждат на пето място по периодичност – след ракът на гърдата, простата, белият дроб и дебелото черво, а в статистиката заемат към 5 – 10 % от общия брой на онкологичните болести. Ракът на пикочния мехур се среща 4 пъти по–често при мъжете като честотата му нараства след 60 – 65 годишна възраст. В 96% от случаите, той стартира да се развива от клетките, които покриват от вътрешната страна стената на пикочния мехур (т.нар. преходно-клетъчен епител), откъдето идва и името му – преходноклетъчен карцином.

Както при множеството ракови болести по този начин и при ракът на пикочния мехур главните аргументи за развиване не са известни. Безспорно потвърдена е вредата от тютюношушенето и излагането на някои нездравословни химикали в анилиновата индустрия – алфа-нафталин, бензин, аминофенол; камък в пикочния мехур. и други

В началните стадии, туморите на пикочния мехур не провокират болежка и нямат характерна симптоматика. Основният и най-често срещан признак е отделянето на кръв в урината. Най-сигурният способ за диагностика на пикочния мехур е когато той се огледа от вътре. Това проучване се назовава цистоскопия (от cysto-мехур, scopia-оглед) и е главен диагностичен инструмент при подозрение за рак на мехура. Технологичният напредък в актуалната урология и създаването на все по-тънки и гъвкави принадлежности (т.нар. цистоскопи) разрешават изцяло безболезнено навлизане в пикочния мехур и оглед от вътрешната страна. В ежедневната процедура се употребяват гавкави цистоскопи с диаметър едвам 4-5 мм, които е доста по-малък от този на уретрата и цистоскопията може да се извърши безпроблемно в амбулаторни условия, без да се постанова анестезия или приемане в болница. Оптичните системи, дават десетократно нарастване на облика с качество Full HD или даже 4K, което дава опция за прецизна диагностика и разкриване даже и на най-малките туморчета на стената на пикочния мехур.





Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР