Над 200 студенти се запознаха на специална среща и получиха

...
Над 200 студенти се запознаха на специална среща и получиха
Коментари Харесай

Среща - ориентация на българските първокурсници в чужбина

Над 200 студенти се срещнаха на специфична среща и получиха инструкции и документи, дни преди да отпътуват зад граница./БГНЕС/

Първите над 200 български първокурсници, признати да учат в Холандия и Дания, получиха своите документи за записване в университетите и настаняване на крайна среща в София, преди отпътуването им от страната. Ориентацията се провежда в границите на интернационалния план „ Световно обучение " и събира бъдещите сътрудници по университети за те да се срещнат още преди отпътуването.

Гейм дизайн и създаване, следван от специалностите интернационален бизнес и мениджмънт, софтуерен инженеринг, европейско и интернационално право, мениджмънт на връзките и медии, хотелски мениджмънт, маркетинг и реклама са в първите 10 желани специалности в двете европейски страни.

С 11% по-малко ще са българските първокурсници в Холандия от тази есен по данни на интернационалният план „ Световно обучение “. Очакванията са към Страната на лалетата да отпътуват към 800 българчета, които ще се образоват в 30 холандски университета, по данни на консултантите от компанията за обучение в чужбина „ Интеграл “, която е координатор на плана, оповестиха от там.

Спад се регистрира при приема, а не в интереса към страната, афишират консултантите. По-малката численост записани студенти в Холандия е резултат от косвения резултат на английският Brexit, вследствие от който тази и идната година се чака българи, които аплайват по едно и също време във Англия и в Холандия, да предпочетат Острова. Причина за това са неяснотите към бъдещото кредитиране във Англия и последните сигурни години, в които европейците употребяват заеми за цялата такса в английските университети.

Холандия е първата и най-голяма опция на Англия, като упованията са в идващите години тук да има фрапантно нарастване на претендентите. Специалностите на британски език за доста и разнородни, както и опциите за финансиране и кредитиране на студенти от Европейски Съюз. От предходната есен българите в Ниската земя получават и в допълнение финансиране от холандски студентски фондове в размер до 1016 евро месечно. Страната вкара и кредитиране на цялостната годишна такса за образование от 2006 евро под формата на безлихвен заем, който се изплаща 2 години след завършването.

Най-предпочитан остава University of Groningen, който е първи в класацията на университетите в страната и в топ 100 на интернационалната ранглиста на университетите в света. Следват Fontys University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences и Tilburg University. Въпреки мощния интерес към Дания, тук броя на първокурсниците тази есен също е по-малка.

Причина за това са рестриктивните мерки в квотите за чужденци, които страната вкара от предходната година. Очакванията са тази година за Дания да отпътуват под 100 първокурсници, при банкет от минали години сред 120 и 150 студента.

От предходната година страната завиши и условията за банкет, за да ускори конкуренцията поради безплатното образование, финансирано от датското държавно управление. Българи ще се образоват в общо 11 датски университета, като измежду най-предпочитаните са Copenhagen School of Design and Technology, следван от Business Academy Aarhus и University College of Northern Denmark.

Сред първокурсниците за двете страни тази есен най-вече са възпитаниците на Втора британска гимназия „ Томас Джеферсън “ София, Първа британска езикова гимназия София, Профилирана природо-математическа гимназия „ Никола Обрешков “, Националната търговско-банкова гимназия, 9 френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “ и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР