Над 200 собственици и предприемачи от различни бизнес области са

...
Над 200 собственици и предприемачи от различни бизнес области са
Коментари Харесай

За 3 години BNI в България има 6 работещи дружества и 3 в процес на създаване

Над 200 притежатели и бизнесмени от разнообразни бизнес области са членовете на интернационалната бизнес организация BNI в България. Те развиват сполучливо своя бизнес, посредством структурирана, положителна и професионална стратегия за маркетинг посредством бизнес рекомендации от уста на уста.

BNI – Business Networking International e измежду петте предложени от FORBES нетуъркинг международни организации за развиване на бизнеса за 2017г. Мисията на организацията е да оказва помощ членовете да развиват значими и дълготрайни връзки с одобрени експерти и хора от бизнеса. Организацията има 8 453 сдружения по целия свят, в които членуват 236 000 бизнес водачи. В България BNI публично открива своето първо сдружение на 1 декември 2015. За миналите съвсем три години членовете на организацията са генерирали по сред си бизнес за е 9 695 907 лева от рекомендации.



На 22-ри май публично бе даден старт на сдружение BNI Prista Русе – първото сдружение отвън София. Месец след откриването в него членуват 45 представители на разнообразни бизнеси. Членове на BNI Prista Русе посетиха срещи на организацията в Лайпциг, Виена, Букурещ, както и бяха посетители на Международния стопански конгрес, който се организира в Мароко от 26-ти до 30-ти юни.

Дай, с цел да получиш (Givers Gain) е главната полезност на BNI и точно тя прави организацията друга. Членовете постоянно са подготвени да си оказват помощ един на различен, когато се откри доверие и бизнес връзки. Щом доверието е налице, те ще бъдат подготвени да свържат своите сътрудници от сдружението с търсения целеви пазар, както на локално, по този начин и на интернационално равнище.

„ Водещо е желанието да споделиш опит, да бъдеш потребен – споделя Надежда Ванева, шеф съветник на сдружение BNI Prista Русе - Когато даваш рекомендация в BNI ти не очакваш нищо в подмяна. Ти препоръчваш, тъй като знаеш, че по този начин ще си потребен на двама свои сътрудници и другари. Така е и в живота по принцип - когато си насочен към даването, започваш да получаваш даже от места, от които въобще не си очаквал. Преди месец се върнах от Швейцария, където посетих седмична среща на организацията в Берн. Много съм впечатлена от метода, по който ме посрещнаха – с привет на български език и с положителна настройка, като че ли се познаваме от години. Да споделяш философията Givers Gain значи да вярваш, че бизнесът може да се построява като земеделие, а не като лов, т.е. в построяването на връзки на доверие и поддръжка. “



Препоръките имат доста по-голяма стойност от еднократен триумф на дадена договорка. Бизнесът посредством рекомендации се базира на пет разнообразни нюанса на взаимоотношения, които се разграничават по качество. Нивото на взаимоотношения зависи от времето и напъните, които са вложени в даването на рекомендации. Колкото повече време и старания са вложени в предварителното информиране и поощряване на перспективни взаимоотношения още преди действителното запознанство със съответния човек, толкоз по-високо е качеството на дадената рекомендация. И назад – в случай че като източник на рекомендации са само име и специалност, то тази рекомендация остава във времето, без опция за създаване на бизнес доверие. Този характерен фокус разграничава BNI от другите бизнес организации. Според Надежда Ванева „ BNI няма еквивалент. Това е нетуъркинг организация със сериозен бизнес фокус. Членовете на BNI се причислят към други организации като Rotary, Lions, Търговски камари или браншови асоциации. По този метод се построява мощна мрежа от контакти, а това в действителност е сърцето на нетуъркинга. Но посещаването на разнообразни нетуъркинг събития единствено по себе си не работи – може да познавате доста хора, само че няма да получавате доста бизнес. Затова в BNI се срещаме всяка седмица, с цел да познаваме задълбочено бизнеса на членовете, да построяваме дълготрайни бизнес връзки и да развиваме доверие в нашите артикули и услуги. “

Към месец юли 2018г. в подготовка за пускане на още три сдружения в България - сдружение BNI Лидер Варна, както и BNI Максимум и BNI Капитал в София.

BNI България взаимно с ФАКТИ стартира седмична графа за нетуъркинг и сполучливи бизнес практики.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР