Над 200 състезатели от 9 държави ще се състезават в

...
Над 200 състезатели от 9 държави ще се състезават в
Коментари Харесай

В понеделник във Варна започва Световното по пожароприложен спорт

Над 200 състезатели от 9 страни ще се състезават в гасене на пожари на стадион " Локомотив " във Варна. От 24 до 30 септември там всеки ден от 9 ч ще върви Световното състезание по пожароприложен спорт за юноши и девойки.

Ще вземат участие тимовете на Русия, Чехия, Беларус, Латвия, Словакия, Украйна, Казахстан и Естония, а Полша, Сърбия и Хърватия ще изпратят наблюдаващи за бъдещо включване. Спортисти в три възрастови групи от 13 до 18 години ще мерят сили в четирите атрактивни дисциплини:

Най-зрелищна е " Изкачване с щурмова стълба ", при която се покорява особено издигната кула със общоприета височина 20 метра и имитираща постройка с прозорци.

Започва се със спринт по писта, слагане тичешком на гъвкава стълба с кука и нанагорнище. Юношите старша възраст финишират на третия етаж, а останалите момчета и девойките - на втория. Иначе за мъжeте има и четвърто равнище. Естествено, прави се с каска.

При " 100 метра пътека с трудности " посредством съединяване на шлангове (пожарникарски маркучи) по пистата се подава вода - като за гасене на огън. Трябва оптималната скорост на тичане и умело боравене.

В " Пожарна щафета 4 по 100 метра " участниците по постове минават през трудности, сходни на дребна къща, бягат със стълби и шлангове, а изключително атрактивно е гасенето на тава с пламтяща запалителна примес.

В другата групова дисциплинираност - " Бойно разрастване от мотопомпа " съставите са с по 6 деца. Целта е моторна помпа да се свърже с резервоар с 1 звук вода, която да се подаде към шлангове по спортна отдалеченост от 65 метра. После се пръска до запълване на целите - отново като при пожар.

Това не е спорт единствено за професионални пожарникари, а се практикува всеобщо от доброволците в пожарната сигурност - за подготовка, веселба и подготовка за деяние. В Чехия да вземем за пример съвсем всеки уикенд има надпревари, вериги, купи, шампионати, които се трансформират в фамилни празници, даже из селата. Включват се и 5-6 годишни деца на " Стометрова пътека ". Чехите имат даже онлайн телевизия за пожароприложен спорт - firetv.cz., само че там има и 300 000 доброволци.

Още преди един век стартират първите надпревари в Европа, а у нас - през 1928 година в Русе. През 2002 година в Москва е първото Световно състезание с присъединяване на 20 страни. През 2008 година имаше Световно на националния стадион " Васил Левски ", а през 2012 година в Пловдив - международно за младежи и студенти. Варна от 2012 година направи база на стадион " Локомотив " и провежда към този момент пет пъти интернационален шампионат за купа " Одесос ".

Първенството в този момент ще бъде публично намерено на 26 септември на входа на морската градина и е част от честването на 140 години от основаването на варненската пожарна.

Ентусиастите мечтаят за преносима кула, която да обикаля България и да разпространява зрелището. Но оборудването коства над 100 хиляди лв..
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР