Над 200 оцелели от Аушвиц се събраха там в понеделник,

...
Над 200 оцелели от Аушвиц се събраха там в понеделник,
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Над 200 оживели от " Аушвиц " се събраха там в понеделник, с цел да отбележат 75 години от освобождението на концлагера

© Reuters 24% от бизнес водачите в Централна и Източна Европа смятат, че световната стопанска система ще се форсира, демонстрира годишното изследване на консултантската компания PwC. Преди година този дял беше 38%, а преди две - 45%. Очаквано кабинетът оцеля при вота на съмнение, импортиран от Българска социалистическа партия за проблемите в екополитиката - водната рецесия, мръсния въздух, противозаконния импорт и преправка на боклуци. В поддръжка на вота с изключение на Българска социалистическа партия гласоподаваха единствено депутатите от Движение за права и свободи и събраха общо 102 гласа. Деветимата от " Воля " се въздържаха, а " самостоятелните " депутати от " Атака " поддържаха ръководещите.

Докато в сряда парламентарното болшинство на ГЕРБ и " Обединени патриоти " одобри на първо четене законопроекта на Валери Симеонов за възбрана на частните лотарии , основният прокурор Иван Гешев разгласи, че предприемачът Васил Божков е обвинен по 7 обвинявания, измежду които за управление на проведена незаконна група, насила, опит за рушвет на длъжностно лице и други Божков е разгласен за търсене, а спецпрокуратурата и Министерство на вътрешните работи организираха акция в офисите и жилищата му.

За следващ път митинги блокираха центъра на София в сряда - наред с протистиращите за неуспеха на екополитиката и водната рецесия в Перник ресторантьори и хотелиери стачкуваха против наредбата за новия програмен продукт за ръководство на продажбите

Главният прокурор Иван Гешев непосредствено нападна президента Румен Радев, който е единственият му институционален конкурент. Първата стъпка бе запитване до Конституционния съд може ли прокуратурата да образува досъдебно произвеждане против президента макар конституционната възбрана за наказателно гонене против него. След това прокуратурата популяризира и записани със специфични разследващи средства диалози с изказванието, че те сочат " съпричастие " на президента към закононарушение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свят

Американският президент Доналд Тръмп показа проекта си за решение на израелско-палестинския въпрос . Той планува палестинска страна и признание на израелския суверенитет над селищата по Западния бряг. Йерусалим ще остане израелска " неделима " столица, а палестинската столица ще включва области от Източен Йерусалим. В отговор палестинският президент Махмуд Абас съобщи, че " Йерусалим и нашите права не се продават ". Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разказа проекта на Тръмп като " договорката на века ". " Израел няма да пропусне тази опция ", разяснява той.

Хиляди палестинци в линията Газа стачкуваха против проекта на Тръмп за Близкия изток, а израелската войска укрепи наличието си в окупирания Западен бряг

Фотограф: Reuters

Европейска комисия остави националните държавни управления да преценяват дали и до каква степен да позволен международния софтуерен водач в 5G оборудването Huawei или китайската ZTE до към този момент оформящия се пазар за такива услуги за милиарди евро в Европейски Съюз. Това е в отговор на настояването на Съединени американски щати за цялостна възбрана за китайски компании от партньорски страни. Във вторник Англия реши, че съоръжение от Huawei може да продължава да бъде употребявано в нейните 5G мрежи, само че с рестрикции.
" Газпром " разгласи, че Москва ще довърши построяването на тръбопровода " Северен поток 2 " без помощта на задгранични компании . Това е победа за Съединени американски щати, които постановиха наказания, с цел да блокират плана. Сега има няколко варианти за доизграждането, в това число посредством плавателни съдове, които са благосъстоятелност на газовата компания и на други съветски подизпълнители по полагането на тръбите.

Икономика

Министерството на финансите отсрочва с шест месеца противоречивата Наредба Н-18. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори във вторник. Така частта от наредбата, която вкарва нови правила към софтуерите за ръководство на продажбите (СУПТО), ще влезе в действие не в края на януари, а шест месеца по-късно. Удължаването на периода е за да има задоволително време да се изчистят някои неясноти по използването на условията в наредбата, както и бизнесът да образова чиновниците си за работа с новите софтуери. Промяната визира стотици хиляди компании.

България съумя да пласира десетгодишни ДЦК за 200 млн. лева при рекордно ниска рентабилност от 0.13%. Постигнатите по-добри условия са предстоящи, откакто предишното лято беше нараснал рейтингът на България, а и вероятността за влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз към този момент е много по-ясна. Според данните на Българска народна банка до аукциона са позволени поръчки за 463.15 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие 2.32.

Столичният общински съвет утвърди спешното водоподаване към Перник с съвсем цялостно болшинство. Идеята на спешния проект е Перник да получи вода от бент. " Бели Искър " през водопроводната мрежа на София. С проекта би трябвало да се резервира актуалният режим, в който Перник има вода по седем часа дневно. Докладът за решението е много неразбираем и в него липсва конкретика. Няма точни суми, няма оценка на въздействието или отговори на фундаментални въпроси.

Бизнес

Разходите, свързани с насилственото заземяване на самолетите 737 Max на американската Boeing, може да костват на компанията над 18 милиарда $, демонстрира последният й финансов доклад. Избраният за изпълнителен шеф на самолетната компания Дейвид Калхун на мястото на подалия оставка Денис Мюленбург ще има тежката задача да възвърне репутацията й.

България е 55-а от 132 страни по конкурентоспособност на гениите. Това демонстрира изготвяният от Adecco Group световен показател за конкурентоспособност на гениите (GTCI) за 2020 година В миналата ранглиста страната беше 54-а от 125 страни. България се подрежда високо по индикаторите " Глобално познание " и " Задържане на гении " и по-конкретно в подиндикатора " Начин на живот ". Предизвикателство обаче остава опцията за привличане на локални и непознати гении.

" Брикел " желае ново сложно позволение, с цел да гори RDF. Преди година и половина районната екоинспекция в Стара Загора реши, че планът няма потребност от оценка на влияние върху околната среда (ОВОС), само че Апелативният съд в Стара Загора анулира това решение. Според магистратите Оценка на въздействието върху околната среда е наложително да се изготви, с цел да се откри дали в действителност няма да има отрицателни резултати. Това решение обаче не е дефинитивно и сега се оспорва от екоинспекцията и " Брикел " пред Върховния административен съд. Сделки и планове

Българската IT компанията " Алтерко " възнамерява да набере до 9 млн. лева от борсата.
Групата ще усили капитала си с 3 млн. нови акции при емисионна цена от 3 лева за брой, стана ясно от решение на съвета на шефовете на обществената компания, оповестено на x3news.com. Обявената емисионна цена е под цената, при която компанията затвори на 27 януари - 3.8 лева Това значи, че новите акции ще са с дисконт от към 27%, в случай че няма смяна в пазарната цена на борсата.

БОРИКА стартира да работи по план за незабавни заплащания. Услугата ще разреши единични прехвърляния сред банкови сметки да се трансферират в границите на 10 секунди. При пакетните заплащания пък сумите ще са налични до 20-30 мин. по сметката на получателя. И в двата случая оптималният размер на прехвърляните суми ще бъде 100 хиляди лева Засега планът е в начална фаза, като действителната опция за българските консуматори да се разплащат съвсем незабавно ще бъде налице най-рано при започване на 2021 година

Конкурсът за търсене на петрол и газ в блок " Терес " ще стартира до края на 2020 година След приключването на всички съгласувателни процедури и обявления в Европейския вестник конкурсните бумаги за " Терес " ще са подготвени за закупуване до края на годината. Процедура за избор на компания бе утвърдена от държавното управление предходната година, откакто преди този момент на няколко пъти се провали.

" Булпрос " придобива мажоритарен дял в софтуерния интегратор " Бийм ". Най-голямата българска софтуерна компания по доходи е придобила 51% от акциите на " Бийм ", специализираща в областта на системи за автомобилната промишленост. Останалите 49% ще останат владеене на създателите на " Бийм ", която ще продължи и да работи под личния си бранд. Цената на договорката не е ясна, като от купувача споделят единствено, че " параметрите са сходни с няколко предходни покупко-продажби на компанията ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР