Над 200 кинаджии с отворено писмо до Бойко Борисов с

...
Над 200 кинаджии с отворено писмо до Бойко Борисов с
Коментари Харесай

Кабелните оператори си спестяват милиони от „Аватар“, „Титаник“, „Шрек“


Над 200 кинаджии с отворено писмо до Бойко Борисов с апел да бъдат платени правата за препредаване на филми у нас.

Милиони левове си икономисват от години насам българските кабелни оператори от авторски права върху препредаването на филми. Това оповестява в отворено писмо „ Филмаутор “, подписано от 202 режисьори, сценаристи, оператори, продуценти, кинокритици и прочие кино дейци. Адресирано е до премиера Бойко Борисов, ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова и медиите. В писмото се насочва искане способените държавни институции да подхващат незабавни дейности за разрешаване на дългогодишния проблем.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не съблюдава законите за авторско право в частта за препредаването на филми. В страната ни има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години реализират своя бизнес необезпокоявани от държавните органи и без да отчисляват дължимите суми към създателите и продуцентите на филмите, които „ продават “ на своите клиенти.

Някои от огромните киностудиа – „ Paramount Pictures “, „ 20th Century Fox “, MGM, „ Sony “, произвели блокбъстъри като „ Аватар “, „ Титаник “, „ Мисията невъзможна “, „ Трансформърс “, „ Две димящи цеви “, „ Шрек “ и други – са алармирали за казуса през август и септември с писма до „ Филмаутор “ и Министерството на културата.

„ Драги, господин Божинов, пиша Ви като представител на „ Лайънсгейт”, компанията, която държи правата на филми като „ Игрите на глада: Сойка-присмехулка” и „ Две димящи дула” за България – и би трябвало да събира авторските отчисления от вторичните предавания в страната. Тези филми бяха показани през 2017 година от Нова телевизия и бяха препредадени от кабелните оператори в страната. Но „ Лайънстейт” не получи от „ Филмаутор “ никакво заплащане за това вторично използванe на неговите творби “, гласи писмото от „ Лайънсейт “ до Виктор Божинов, ръководител на Управителния съвет на „ Филмаутор “.

„ Така наречените вторични заплащане от препредаване, както и първичните лицензионни такси, са гръбнакът на нашата промишленост, чийто продуценти не могат да финансират аудио-визуалната екосистема и всички творци… Следователно учтиво ви призоваваме да предприемем всички нужни ограничения, с цел да се подсигуряваме спазването на продуцентските правата в региона на препредаването “, пишат още от „ Лайънсгейт “.

С сходно наличие са и другите писма, изпратени от огромните американски киностудиа до „ Филмаутор “.

В отвореното писмо до Бойко Борисов създателите и продуцентите упорстват част от приходите, генерирани от основаното от тях наличие (по данни на КРС, приходите от платена телевизия за 2018 година у нас са над 368 млн. лева.), да покриват правата им, както плануват българският закон и европейските наставления.

„ Това не е първият апел на интернационалната креативна общественост въпросът с неналичието на заплащания за препредаването на филми в България да бъде позволен – се споделя в отвореното писмо. – През април 2018-а 110 представители от 55 европейски сдружения изпратиха до българските институции резолюция, с която се упорства за незабавни ограничения. Тя беше съответно адресирана до министъра на културата и Съвет за електронни медии с очакване да подсигуряват условия, в които кабелните и сателитни оператори ще реализират своята активност в границите на закона.

И до през днешния ден препредаващите предприятия в България не заплащат за правата на хиляди български и непознати създатели и продуценти на филми.

По закон „ Филмаутор “ и БАККО имаха период до 15.11.2019 година да реализират съглашение за цената, по която би трябвало да се заплащат правата, само че за следващ път няма единодушие по тематиката поради спокойствието на операторите от неналичието на санкции. Сега чакаме страната в лицето на Министерство на културата да свика комисия, чието решение да бъде финално по тематиката. Тази обстановка се повтаря от няколко години, само че до резултат по този начин и не се стига, което неизбежно ще докара до наказания. “

Отвореното писмо е подписано от Виктор Божинов (режисьор, ръководител на УС на „ Филмаутор “), Адела Пеева (режисьор, продуцент, зам.-председател на „ Филмаутор “), Тонислав Христов (режисьор, член на УС на „ Филмаутор “), Христо Тотев (оператор, член на УС на „ Филмаутор “), Илия Костов (режисьор, сценарист, член на УС на „ Филмаутор “), Станимир Трифонов (режисьор, член на УС на „ Филмаутор “), Костадин Бонев (режисьор, член на УС на „ Филмаутор “), Мартин Димитров (оператор, член на УС на „ Филмаутор “), Ивайло Пенчев (продуцент, член на УС на „ Филмаутор “), Росица Вълканова, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Божидар Манов, Зоран Петровски, Андрей Паунов, Иглика Трифонова, Людмил Стайков, Анри Кулев, Боряна Пунчева, Илиян Джевелеков, Михаил Мелтев, Раймонд Вагенщайн, Стефан Цанев, Иван Маразов, Ицхак Финци, Руси Чанев…
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР