Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор в Родопите. Затова

...
Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор в Родопите. Затова
Коментари Харесай

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор в Родопите. Затова се наложи и краткотрайно ограничаване на придвижването в региона.

За искащите да посетят фестивала беше обезпечен публичен превоз. Иначе, 3500 реализатори разкриват магията на родопската музика от 4-те подиуми на събора. От конкурс за най-красива национална носия, до кулинарно шоу за позабравени обичайни гозби.

Така мина вторият фестивален ден. кулминационната точка обаче следва довечера с празнична заря и театър на нестинарите край огъня на роженските поляни.

„ Рожен дава силата за хоро, за песни, кой за каквото е пристигнал. Аз съм удовлетворена, че има хора, има песни, възобновление и обединяване. България е била велика, дано да я създадем още по-велика – с българската музика, с българските обичаи. Нека не забравяме  от кое място сме тръгнали и да не си прескачаме сянката, тъй като, който я прескочи си отива ”, сподели Валя Балканска.

 

На Рожен е и прабългарската школа за оцеляване „ БагаТур ”. Тя ще показа знаците, уменията и традициите на нашите предшественици.

Заради събора е въведена специална организация на придвижването в региона. Разработена бе транспортна скица с различно прекосяване през Лъки, Баните, Девин и в региона на Рожен. Беше лимитирано и придвижването между  Пампорово и Соколовци
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР