Над 200 души са задържани на протеста в поддръжка на

...
Над 200 души са задържани на протеста в поддръжка на
Коментари Харесай

Над 200 души са задържани в Москва на протест в подкрепа на руския журналист

Над 200 души са арестувани на митинга в поддръжка на задържания (и освободен вчера) проверяващ публицист от уеб страницата " Медуза " Иван Голунов в Москва, предадоха съветски медии, цитирайки данни на полицията.

Сред арестуваните са доста публицисти, пишат " Медуза " и деловото издание РБК (за което Голунов също е работил), както и създателят на Фонда за битка с корупцията Алексей Навални. Общо участниците са били към 1200 души съгласно данните на силите на реда.

Вътрешното министерство разгласи, че полицията се е намесила поради нарушение на реда за осъществяване на всеобщи мероприятия - демонстрацията не бе съгласувана с градските управляващи.

Това бе и една от аргументите в отбрана на Голунов (малко след ареста му предходната седмица) протестиращи да стартират така наречен пикети (еднолични демонстрации), при които те се редуват на опашка.

Жесткие задержания. Видео: МБХ медиа pic.twitter.com/OmjNviAtFE
— МБХ Медиа (@MBKhMedia) June 12, 2019

Полицията през днешния ден подсети, че и за 16 юни има планувана демонсрация, която за разлика от днешната е съгласувана с управляващите. Участниците в митинга през днешния ден обаче упорстваха за незабавни ограничения за наказване на отговорните за безпричинно гонене на Голунов, който бе упрекнат в владеене и трафик на опиати при разминаващи се доказателства.

След мощен публичен отзив и реакция на водещи медии делото бе прекъснато и обвиняванията бяха снети, а Голунов бе освободен и съветски издания (включително " Медуза " ) пробваха да предотвратят събитието. Въпреки това решение стачкуващи взеха решение да осъществят акцията си.

Двама репортери на основаното в Латвия издание са задържани дружно с публицисти на радиото на " Комерсант ", " Ъ FM " и на телевизия " Дожд ", както и Иля Азар от " Новая газета ", който бе един от уредниците на митинга.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР