Над 200 човека от всички арменски епархии у нас се

...
Над 200 човека от всички арменски епархии у нас се
Коментари Харесай

Арменската общност излезе на протест, искат оставки

Над 200 индивида от всички арменски епархии у нас се събраха на митинг в двора на Арменската черква в Пловдив. Те желаеха оставката на епархийския съвет и поддържаха подписката за смяна в устава, в която досега са се присъединили над 1900 арменци.

В митинга се включиха изявени общественици от арменската диаспора от цялата страна, както и представители на всички арменски организации, опериращи на територията на Пловдив, измежду които ОАБС Парекордзаган, Фондация Аракс, СКПО Ереван, Арменско благотворително сдружение ХОМ, Хай Тад, Дружество за просвета и изкуство Хамаскаин и мн. други

Причината за недоволството е признатия правилник на Арменската епархия в България, който съгласно инициативния комитет на митинга е признат тихомълком и нарушава нежното равновесие сред духовната и светската власт в общността, като се дава извънреден превес на светската. Обвиненията падат върху Епархийския съвет и неговия председател- Антраник Шакариян, като съгласно уредниците на митинга, уставът е изработен по този начин, че на процедура е невероятно да се промени състава на Епархийския съвет, а напъните ще са равносилни на това да се промени Конституцията на България посредством Референдум.

Напрежението измежду арменската общественост се ускори и от обстоятелството, че във Варна към този момент трети месец нямат нравствен представител, защото му е отказано удължение на визата, а Бургас е на път да последва образеца на морската столица, тъй като визата на Дер Бохос изтича и към този момент няма изгледи да се удължи, макар че в негова поддръжка са се подписали 300 индивида.

„ Настоящото ръководство на арменската черква не възобновява визите на свещениците от Армения, тъй че има действителна заплаха арменската църковна общественост да остане без свещеници ”, обясниха пред кореспондент на TrafficNews протестиращи.  

Според последното броене сега в България живеят над 6000 арменци, като в Пловдив общността надброява 1700 жители. От инициативния комитет акцентираха, че макар писмата, които са изпратили до Епархийския съвет по отношение на удължение на визата на Дер Бохос, към момента нямат отговор и по тази причина съгласно тях митингът е единствения метод да се даде публичност на тези обстоятелства. Исканията им са намиране на общ език сред хората и Епархийския съвет, като крайната цел е преразглеждане на устава. Те категорично подчертаха, че пловдивските арменски духовници не са уредници на митинга.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР