Над 200 бивши офицери и войници, служли в ракетните поделения

...
Над 200 бивши офицери и войници, служли в ракетните поделения
Коментари Харесай

200 бивши ракетчици честваха първия пуск в Марино поле

Над 200 някогашни офицери и бойци, служли в ракетните поделения в Марино поле, се събраха на юбилейна среща в Карлово, отдадена на 55 години от първия пуск на оперативно-тактическа ракета, сбъднат от Българската войска, няколко дни след който е основана 56-та Ракетна бригада. Срещата стартира с обща фотография на участниците на площада в Карлово.

Малко по-късно отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловската духовна околия отслужи водосвет за здравето на присъстващите. През 1986 година като боец в 56-та ракетна бригада той зареди за военен пуск на полигона Капустин Яр, напомни уредникът на срещата подполк.о.з. Христо Денев.

От 1962 година до закриването на ракетните войски, 56-та ракетна бригада е осъществила 8 пуска на оперативно-тактическа ракета. Седем от тях са били на територията на Съюз на съветските социалистически републики. През 1968 година е сбъднат единственият пуск на оперативно-тактическа ракета в България, напомни полк. Борис Цветков, последният пълководец на 56-та ракетна бригада.

Спомените за славните години на българските ракетчни войски, когато България имаше техника и фрагменти и можеше да изстреля военен заряд в обхват до 300 километра, развълнуваха до сълзи някогашните военни. На срещата с тогавашните офицери и бойци пристигна бащата на българските ракетни войски и артилерия ген. Димитър Желев Тодоров, който е на 95 години.

На срещата на ракетчиците в Карлово пристигнаха и общински чиновници, които са служили в ракетните поделения в Марино поле. Сред тях бе сектерарят на общината подполк. о.з. Стефан Стефанов, служил там от 1976-та до 1990 година, подполк. Андон Андонов, който ръкововоди звеното за краткотрайна претовареност, някогашните бойци Илиян Станоев, който в този момент е шеф отдел „ Местни налози и такси,” Атанас Кузманов – шеф отдел” Счетоводство и финанси”.

В края на срещата от името на кмета на общината доктор Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев връчи почетния знак на Карлово – сребърна значка, на петима заслужили ракетчици от поделенията в Марино поле – на ген. о.з. Димитър Тодоров, ген. о.з. Лулчо Фотев – последният шеф на ракетните войски и артилерията в БА, пол. о.з. Борис Цветков – последият пълководец на 56-та Ракетна бригада, полк. Веско Димитров – последният пълководец на 120 ПРТБ, полк. Иван Гюров – най-дългослужилия в Ракетната бригада военнослужещ. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР