Над 200 бивши афганистански войници, служители, убити след превземането на талибаните: ООН

...
Повече от 200 бивши афганистански войници и служители са били
Коментари Харесай

Повече от 200 бивши афганистански войници и служители са били убити извън съда от август 2021 г. въпреки общата амнистия, обявена от талибаните веднага след превземането им, Съединените щати Мисията на нациите в Афганистан каза.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) в първия си доклад след превземането на властта от талибаните преди две години документира 800 случая на сериозни нарушения на правата на човека, включително произволни арести и задържания, изтезания и малтретиране и насилствени изчезвания.

UNAMA регистрира почти половината от всички извънсъдебни убийства на бивши правителствени служители и афганистански сили за сигурност през първите четири месеца на талибанското управление. Но нарушенията продължиха през 2022 г., като бяха регистрирани 70 извънсъдебни убийства.

„Докладът на UNAMA представя отрезвяваща картина на отношението към лица, свързани с бившето правителство и силите за сигурност на Афганистан след превземането на страната от талибаните“, каза върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк в изявление, придружаващо публикуването на доклада във вторник.

Още повече, като се има предвид, че са били уверени, че няма да бъдат набелязани, това е предателство на доверието на хората, каза Тюрк, призовавайки талибаните да спазват международното право и да предотвратят по-нататъшни нарушения.

Дни след като президентът Ашраф Гани избяга от страната през август 2021 г., талибаните обявиха „обща амнистия“ за държавни служители в цял Афганистан и призоваха жените да се присъединят към правителството.

Въпреки обещанието докладът на ООН документира повече от 424 произволни ареста и задържания на бивши правителствени служители и бивши членове на Афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF) и повече от 144 случая на изтезания и малтретиране.

Индивиди, интервюирани от агенцията на ООН, описват, че са били бити с тръби и кабели, както и че са получавали словесни заплахи и обиди.

UNAMA чу от членове на семейството, чиито роднини са били арестувани или изчезнали, телата им са открити дни или дори месеци по-късно. В някои случаи хората никога не са били открити.

В доклада, обхващащ периода от превземането на властта от талибаните до 30 юни 2023 г., се казва, че „безнаказаността преобладава“ в Афганистан, където усилията на властите да разследват и подведат под отговорност извършителите са „изключително ограничени“.

Дори в малкото случаи, когато беше обявено разследване, напредъкът липсваше прозрачност и отчетност, каза UNAMA.

Нарушенията на правата са регистрирани във всичките 34 провинции, като най-много са в провинциите Кабул, Кандахар и Балх.


Роза Отунбаева, специалният представител на генералния секретар за Афганистан и ръководител на UNAMA, призова талибаните да „демонстрират истински ангажимент към общата амнистия“.

„Това е решаваща стъпка за осигуряване на реални перспективи за справедливост, помирение и траен мир в Афганистан“, каза Отунбаева.

„Политически мотивиран“

Сухайл Шахин, говорител на талибаните, нарече обвиненията на ООН „политически мотивирани“.

„ООН и други организации, които повдигат обвинения, не знаят дали тези хора са били убити в резултат на лична вендета или други случаи на индивидуални престъпления“, каза Шахин от Доха, столицата на Катар.

Той каза, че афганистанците, които извършват престъпления, се преследват според закона.

Говорителят на талибаните обаче отрече, че бивши войници или длъжностни лица са били „преследвани за предишни дела“.

„Политиката на правителството е ясна, има обща амнистия за всички служители на бившия режим“, каза той пред Al Jazeera.

По-рано афганистанското външно министерство отхвърли доклада.

„Не са докладвани убийства без съдебен процес, произволни арести, задържания, изтезания и други действия срещу човешките права от служители на институциите за сигурност на Ислямското емирство срещу служителите и силите за сигурност на предишното правителство“, се казва в него в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Талибаните поеха контрола над Афганистан, след като войските на САЩ и НАТО се изтеглиха от страната след две десетилетия война. Обучените от САЩ и подкрепяни афганистански сили се разпаднаха, докато хиляди ужасени афганистанци и чужденци се втурнаха към летището в Кабул в бясна битка, за да се качат на последните полети от страната.

Въпреки обещанията за по-умерена администрация в сравнение с предишния им престой на власт в края на 90-те години на миналия век, талибаните наложиха стриктното си тълкуване на ислямския закон, като наложиха строги правила, забраниха образованието на момичетата след шести клас и забраниха на афганистанските жени да участват в публични живот и повечето работа, включително за неправителствени организации и ООН.

В повечето страни с мюсюлманско мнозинство по света няма ограничения за образованието и заетостта на жените. Мюсюлмански учени и лидери казват, че ислямът дава права на образование и работа на жените.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР