Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в

...
Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в
Коментари Харесай

Десетки видове риби са изчезнали от Черно море

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години . Това сподели в ефира на " Дарик радио " някогашният министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.
В последните години от Черно море са изчезнали десетки типове риби - скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак, означи Василев. " Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина типа риби . През 1968 година е бил последният индустриален улов на черноморска скумрия. След това последователно изчезнаха някои типове платерини. Запасите на други типове като лефер и лаврак доста рядко към този момент се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И към този момент съвсем няма индустриален улов на лаврак, огромен лефер, торук ", разяснява специалистът.
Освен замърсяването на морето, извънредно нездравословен е и уловът на цаца, тъй като цацата е в основата на хранителната верига. " Уловът на цаца е извънредно нездравословен. Да замре животът в Черно море, аргументите са две. Първо, това е замърсяването и второ, е несъразмерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се хранят с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби ", изясни още Василев.
" Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот - без тях сме заникъде. Те въздействат и върху климата, дават ни и храна. Там се зараждат циклони, антициклони и така нататък ", заключи Валентин Василев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР