Над 20% от кърлежите у нас са заразени и могат

...
Над 20% от кърлежите у нас са заразени и могат
Коментари Харесай

Над 20% от кърлежите у нас са заразени

Над 20% от кърлежите у нас са инфектирани и могат да причинят заболяване. Но не е несъмнено, че инфектираният кърлеж безусловно ще инфектира ухапания човек и той ще се разболее от лаймска болест. В Съединени американски щати 2,2 %, двама от 100 души с кърлежово захапване развиват болестта. Най-важното за отбягване на заразяване е кърлежът да престоява допустимо най-кратко впит в индивида. За задачата след работа навън, излизане измежду природата или разходки в трева в града, тялото би трябвало да се оглежда деликатно за впит кърлеж, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология. Той поучава да се внимава и когато се отстранява кърлеж, впит в домашния любим или селскостопански животни. „ Важно е да се поставят медицински, латексови ръкавици, с цел да не попадне кръв от кърлежа върху въпреки и дребни ранички по кожата и да се защищават от пръски лигавиците. Като спомагателна гаранция за децата родителите не би трябвало да ги оставят да играят в треви. “
Проф. Кантарджиев е дал данните за разпространяването на болестите измежду кърлежите в Министерството на здравеопазването. Ведомството от своя страна изпраща в районните здравни инспекции увещание за ефикасен контрол над паразитозите. На общопрактикуващите лекари, незабавните центрове и управленията на лечебните заведения са предоставени създадените от НЦЗПБ препоръки за деяние при ухапани от кърлежи. На първо място е рекомендацията кърлежът да се смъкна допустимо най-бързо, по опция от здравно лице. Мястото на захапване се следи за зачервяване с радиус 4-5 см, което може да се появи 5-10 дни до месец след случая и да продължи да нараства, без да провокира сърбеж или стопляне на кожата. Възможно е повишаване на температурата, увеличение на лимфните възли наоколо до ухапването и грипоподобни недоволства – това са признаци на ранна лаймска болест. Втората по периодичност зараза, излъчена от кърлежи, е марсилската тресчица. Има 3-7 дни прикрит интервал. Започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите и малък обрив по дланите и ходилата. При такива признаци би трябвало безусловно да се търси доктор.
Профилактика с медикаменти за марсилска тресчица не се предлага от специалистите. След потвърдено захапване от пренасящ лаймска болест кърлеж, който е прокиснал най-малко 24 часа впит в индивида, и опция за започване на антибиотична предварителна защита в границите на 72 часа от свалянето на кърлежа, лекарят може да изпише съответен медикамент.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР