- Над 20 млн. лв. са инвестирани в областта на

...
- Над 20 млн. лв. са инвестирани в областта на
Коментари Харесай

Даниел Панов: Туризмът и свързаните с него индустрии са над 47% от регионалния брутен продукт

- Над 20 млн. лева са вложени в региона на туризма през последните години.
- Между 10 и 12% е годишният растеж на туристическият поток.
- Магистрала " Хемус " и скоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград ще засилват развиването на Велико Търново и района през идващите 20 години.
- Над 7 млн. лева са вложенията в възстановяване на спортната инфраструктура за последните пет години.
Г-н Панов, очевидци сме по какъв начин с богатото си културно-историческо завещание старопрестолният град притегля от ден на ден туристи. На какво се дължи това?
- Велико Търново е неповторим град. Уникален със забележителната симбиоза сред 7000-годишна история и силата и творчеството на младежите.Преди 12 години група запалянковци в старопрестолния град станахме ядрото на концепцията Велико Търново да бъде презентиран като съвременен и насочен към бъдещето на туризма.
Оттогава годишно организираме едно от двете в Европа интернационалните изложби " Културен туризъм ". На това събитие си дават среща както представителите на туристическата промишленост, по този начин и хората, които работят в региона на научните проучвания и хората, които се занимават с реклама и ПР в туризма.
Вплитаме в едно органично цяло неповторимото си културно-историческо завещание, топлото гостолюбие на хората, уютната и домашна атмосфера на Велико Търново, многочислените атракции, над 1000 събития годишно в региона на културата, изкуствата, образованието и науките, неповторимите спектакли, 12-те интернационалните фестивала и незабравимото чувство да споделиш интимността и хубостта, романтиката на Велико Търново с обичаните си хора.
Удивителното културно-историческо завещание на града и района, прелестната природа, както и множеството влиятелни и атрактивни събития водят до резистентен годишен растеж на туристическия поток в границите на 10-12%.

Какъв е ресурсът, който се влага в развиването на туризма? Превърна ли се туризма в новата промишленост на Велико Търново?
- Велико Търново има привилегията да има непрестанен туристически сезон. Въпреки акцента върху културния и познавателния туризъм ние предлагаме съвсем всички типове туризъм без морски. Туризмът и обвързваните с него промишлености - превоз, логистика, услуги, анимация, съставляват над 47% от районния брутен артикул.

Традиционно туризмът е главната и структуроопределяща промишленост за Велико Търново и района. През последните години над 20 млн. лева са вложени в разнообразни планове и стратегии в региона на туризма. Вследствие на тези огромни вложения осезаемо се усъвършенства туристическата и цялата социална инфраструктура. Увеличи се броят и разнообразието на туристическите атракции. Улесни се достъпът до туристическите обекти. Увеличи се броят на специфичните събития, които се случват в музейните и туристическите обекти.

Благодарение на план за социализацията на крепостта Трапезица там бе издигнат най-дългият фуникуляр в България. Изградена бе подпорна стена и художествено осветяване, възобновени са част от крепостните стени, реставрирани са средновековни църкви, построени са настилки, оборудван е посетителски център.

Преди дни с поддръжката на посолството на република Австрия на Трапезица се състоя неповторим концерт на виртуозни виолончелисти от Виена - част от поредицата събития " Вълшебни места - омайваща музика ". Успешно завърши Международният фестивал на реенакторите " Ежедневният живот на феодален Търновград " под мотото " Възходът на Цар Калоян ". Започна летният сезон на българските оперни театри под намерено небе " Сцена на вековете ". След възобновяване на Трапезица ансамбълът на Царавец и Трапезица се трансформира в най-големия музей навън на Балканския полуостров.

Какви планове са в ход и следва да реализирате през сегашния програмен интервал?
- До 2020 година ще бъде в ход реализацията на няколко значими плана. Над 8.7 млн. лева ще бъдат вложени в възстановяване комфорта на постройките в три детски градини и две междинни общообразователни учебни заведения. Друг план е реконструкцията на улици, тротоари, изцяло възстановяване на градската и витална среда на 40 улици в остарялата градска част, създаване на ново улично осветяване. Неговата стойност е над 8 млн. лева Подобряване на градската среда и инфраструктурата в жилищните квартали " Чолаковци " и " Бузлуджа " е на стойност над 2 млн. лева В възстановяване положението и изискванията в Западна индустриална зона ще бъдат вложени над 2 млн. лева С над половин милион лв. ще бъдат усъвършенствани и реконструирани площадите " Съединение " и " Стефан Стамболов ". Паркинг и публични стълбища на улица " Крайбрежна " ще бъдат реконструирани също с половин милион лв..

Залагате и на план, обвързван с интегриран градски превоз. Какво включва той?
- В момента работим по правене на прединвестиционно изследване и финансов разбор за цялата система на градския превоз на града. Съгласно техническото задание осъществяването се прави в два стадия - прединвестиционно изследване и финансов разбор. Прединвестиционното изследване следва да регистрира взаимоотношението на всички ограничения, подхванати на територията на общината за ръководство на превоза. Наред с това то ще съдържа задоволителна аргументация за типа на маршрутите на градския превоз, плануваните транспортни средства и уреди, като показа съществуващата обстановка, в това число налични направления, вело- и пешеходни алеи, транспортни средства и уреди, като показа оценка на нуждата и дефинира обсега на плана.

Индикативният размер на авансово утвърдената финансова помощ за осъществяване на плановото предложение по капиталов приоритет " Интегриран градски превоз " е 10.8 млн. лева, представляващи напълно безплатни средства.

Предвиждате ли нови вложения за спорт? Обобщете за направеното, какъв финансов запас инвестирахте в последните години в това направление?
- През последните пет години вложенията в възстановяване на спортната инфраструктура са над 7 млн. лева
Направихме огромни вложения в съществена реорганизация на стадион " Ивайло ", лекоатлетическата писта и спортните зали. Сега стадионът ни е измежду петте най-хубави в България и с изключение на футболни мачове от елитната група домакинстваме на национални и чакаме интернационалните надпревари по лека атлетика.

Очакваме началото на плана за обновяването на системата за осветяване на стадион " Ивайло ".
Дворецът на културата и спорта " Васил Левски " преди броени дни бе хазаин на Световна купа по хандбал за мъже. Изградихме напълно нова многофункционална спортна зала в СОУ " Емилиян Станев ". Множество са спортните уреди на нови и ремонтирани спортни и детски площадки навън, в доста от парковете има ситуирани фитнес уреди. В развой на създаване са миниигрище за футбол и паркинг западно от стадион " Ивайло ". Внесли сме план и чакаме построяването на този терен на подготвително игрище със бранш за лекоатлетически хвърляния. В развой на създаване е и подготвително игрище на терена до Спортно учебно заведение " Велико Търново ". Спортът е изключително значим освен като алтернатива за туризма, само че и като опция за израстване и възпитаване на децата и младежите.

По какви планове, свързани с енергийната успеваемост работите и са на дневен ред?
- Имаме богат опит и интензивно работим по планове за възстановяване енергийната успеваемост на многофамилните жилищни здания. Много такива здания към този момент получиха своя нов образ и притежателите им показват задоволеност от усъвършенстваната витална среда и понижените разноски за поддръжка и обслужване на тези здания.

Част от фирмите, основани във Велико Търново, интензивно работят по планове, свързани с възстановяване на енергийната успеваемост на индустриални здания, както и във връзка с възобновяване на оборудването, което разрешава по-добра енергийна успеваемост, намаляване на индустриалните разноски и повишение на конкурентоспособността.

Смятате ли, че предстоящите планове от стратегическата инфраструктура на страната ще създадат Велико Търново още по-атрактивен и мечтан за вложителите?
- Щастлив съм от обстоятелството, че успяхме да договорим оптимално близкото до Велико Търново прекосяване и секване на бъдещите трасета на автомагистрала " Хемус " и високоскоростният път Русе – Велико Търново – Свиленград, който е част от 9-и трансевропейски транспортен кулоар Хелзинки – Истанбул.

Това са два плана на стратегическата национална инфраструктура, които ще окажат извънредно благотворно влияние както върху активизирането на капиталовия развой, по този начин и върху цялостното социално-икономическо развиване на Велико Търново и района през идващите 20 години.

Преди броени дни организирахме необятна експертна и социална полемика за тези планове и с наслада мога да отбележа, че има цялостен консенсус към това какъв брой значими са те за цялостното социално- икономическо раздвижване и активизиране на цяла Северна България.

Община Велико Търново е измежду водещите администрации в България по предоставяни услуги по цифров път. Предвиждате ли въвеждането на нови електронни услуги при обслужване на жителите и бизнеса?
- Да, Велико Търново е измежду пилотните общини в България, които интензивно и поредно работят върху увеличение на предлаганите електронни и в действително време административни услуги. Работим върху непрекъснатото увеличение на техния брой. Бяхме измежду първите общини в страната, които предоставиха опцията, където и да живее, човек да има опцията по електронен път да заплати локалните си налози и такси, без да пътува от другия завършек на страната.
Работим по даване на електронни услуги, които пестят време и нерви на вложителите, играят ролята на антикорупционен механизъм и улесняват и подтикват капиталовия развой.

Няколко години след учредяването на Асоциацията на градовете със селища и територии с културно-историческо завещание каква е вашата равносметка като основател на тази концепция за направеното?
- Асоциацията извърши една доста значима своя цел - сътвори мрежа и общественост на градовете и районите с културно-историческо завещание. Изготвя общи позиции и оферти до законодателната и изпълнителната власт, тъй като процесът по запазване на културно-историческото завещание е дълъг, комплициран и безценен.

Имаме свои съответни оферти за промени в законодателни проби, в наредби, правилници и регламенти, които имат отношение към контролиране на процеса по запазване и експониране на културно- историческото ни завещание. Като ръководител на управителния съвет на Националното съдружие на общините в България съм поел ангажимент и асоциацията работи в стеснен и непрекъснат контакт и съгласуваност със сдружението на общините и получава нужната поддръжка за предложенията си.

От години се приказва за основаването на обединен цифров фонд на паметниците на културата към НИНКН. Кое попречва основаването му и в каква степен смятате, че реализацията на този план ще облекчи целия развой по възобновяване на здания със предпазен статут?
- Благодаря на държавното управление за разбирането и основаването на 6 районни подразделения на НИНКН. Тези структури извънредно доста ще подкрепят и ще ускорят процеса на работа по запазване на недвижимото културно завещание, и изключително на архитектурното завещание.
От десетилетия съществува систематичният проблем с неприятното положение на здания, които имат статут на монументи на културата, само че са частна благосъстоятелност. Това е изключително комплициран и сложен проблем, в който са забъркани доста страни. Изнесените структури на НИНКН ще разрешат улеснението и забързването на процеса по напредване на планове за подсилване и реституция на такива здания, чиито притежатели са добросъвестни и желаят да изпълнят направените им наставления.
Доколкото ми е известно, основаването на цифров фонд е на дневен ред в НИНКН, само че това е трудоемък и дълъг развой, който, уповавам се, е почнал. Причините да не се е случил още са доста – измежду тях са неналичието на задоволително средства, стабилната нормативна уредба и процедура и не на последно място неналичието на задоволително добре готови и стимулирани специалисти в тази област.

Вие инициирахте концепцията за разширение на националната стратегия за саниране с обсег върху историческите къщи. Какви съгласно вас са опциите за сходна реализация?
- В България има градове и райони, които имат не просто релативно висока " компактност " на културно-историческото завещание, само че и са се трансформирали в неразделна част от българската еднаквост.
Имаме отговорността тези знакови места и обекти да бъдат съхранени, консервирани, приспособени и експонирани по най-хубавия метод, който дава симбиозата от достоверен тип и материали и актуалните технологии.
Длъжни сме да съхраним това неповторимо и знаково културно-историческо завещание и съм уверен, че Националната стратегия за саниране дава положителни благоприятни условия и запаси за реализирането на тази значима за всички българи задача.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР